FP: Американският световен ред бе ликвидиран не от Тръмп, а от неговите предшественици

Дата на публикуване: 13 12 2018, 12:50


Независимо от това, че много американски аналитици обвиняват за настоящата криза «либералния» световен ред, начело със САЩ на Тръмп, всъщност кризата започна значително по-рано, твърди професорът от Харвардския университет Стивън Уолт.
Както пише той в списание Foreign Policy, свовният ред, основан на международните норми, е бил разбит от амбициозната стратегия за «либерална хегемония», която Вашингтон е реализирал след разпада на СССР.
FP: американский мировой порядок начал хоронить не Трамп, а его предшественники

От 2016 година американските експерти по международни отношения говорят за «миналото състояние и неясното бъдеще на т.нар. либерален ред», пише Стивън Уолт.
Както той уточнява, някои си задават въпроса, съществувал ли е такъв ред въобще и оспорват неговите положителни страни, други защитават неговите предишни постижения и говорят за възможен крах.
Всички те са съгласни с едно — че особена заплаха за «оглавявания от САЩ световен рад, основан на международните норми и същетвуващ от 1945 г», е днешният президент Тръмп, се казва в статията.
Изказват се дори мисли за това, че, ако на миналите избори била победила Хилъри Клинтън, САЩ «биха останали незаменима страна, която води света към по-светло бъдеще, а всички елементи от този основан на нормите на международния световен ред биха останали недокоснати», подчертава авторът.
Това, че Тръмп не особено много цени демокрацията, правата на човека, върховенството на закона и другите класически либерални ценности, не може да се оспори, той наистина не изпитва уважение към демократичните партньори на САЩ, предпочита пред тях автократите, но да се счита той за единствена и най-важна причина за рухването на «американския световен ред» не е правилно, убеден е авторът.

Според професора, семената на днешните проблеми са били посяти дълго преди появата на Тръмп на политическата арена и те в голяма степен са свързани с външнополитическите решения на администрациите на предшествениците на Тръмп — Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Да се върнем четвърт век назад в миналото, към началото на еднополярния момент, продължава авторът.

Според политолога, побеждавайки СССР, САЩ са можели да вземат на въоръжение нова генерална стратегия, адаптирана към света, в която вече няма свръхдържава-съперник.

Вашингтон е можел, отхвърляйки изолационизма, да напусне тези региони, които повече не са се нуждаели от сериозна защита от страна на САЩ, както и да намалят своето военно присъствие в света, съхранявайки готовност към в няколко ключови райони при необходимост, счита авторът.

Както твърди аналитикът, благодарение на подобни стъпки съюзниците на Америка биха моли да поемат по-голяма отговорност за решаване на местните си проблеми, а самите САЩ биха могли да се съсредоточат върху насъщните проблеми у дома — с това да приближат американската мечта към реалността.

Със своя пример Вашингтон е можел да им покаже ценността на свободата, демокрацията и свободния пазар, както и върховенството на закона.

Подобен политически курс не се е обсъждал по върховете — вместо това американските демократи и републиканци, обединявайки усилията си, са започнали да изграждат стратегията за либерална хегемония, предполагаща колкото се може по-широко разпространение на либералните ценности в света, пише авторът.

Убеждението в това, че ще им помогне вятърът на прогреса и влюбването в американския образ на Америка като незаменима държава, те се заели да използват мощта на страната за сдържането на диктатори, за разпространението на демокрация, налагането на санкции върху т.нар. пропаднали държави и въвличането на колко се може повече страни във военни съюзи под ръководството на САЩ, припомня политологът.

В резултат през 2016 година Америка поела ангажименти за отбраната пред по-голям брой други дръжави, отколкото когато и да било в историята.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

19 май 2019-Нюз Фронт. Поредното безумно решение от страна на Европейския Съюз ще забие още един

Важно

Заместник генералният директор на концерна  «Техмаш» Александр Кочкин по време на изложбата  MILEX-2019 съобщи, че през тази

Важно

Настана тишина по повод вероятното завръщане на Русия в ПАСЕ. Приятна тишина. Вярно, тишина струи от

Важно

Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зелески, игнорирайки нормите на международното право и резултатите от кримския

Важно

Превод на статия на Патрик Бюканън от американски СМИ: По време на срещата с генералния секретар

Важно

Китайското издание  Sohu  посвети един от своите материали на руската подводница от проекта 09852 "Белгород",

България
статия

15 май 2019-Нюз Фронт. В събота, 18 май, в 13.00 ч. в столицата на Сърбия Белград,

статия

14 май 2019-Нюз Фронт. По предложение на  ( Българско международно движение)БМД, се провежда гражданска инициатива, със

статия

12 май 2019-Нюз Фронт. "Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство,

Видео

11 май 2019-Нюз Фронт. Българи, не ви ли заболя? Къде е достойнството ни? Как може да

Видео

11 май 2019-Нюз Фронт. Продължаваме поредицата разговори с представители на БТР - "България на труда и

статия

11 май 2019-Нюз Фронт. Днес, 11 май, когато Българската Православна Църква почита паметта и делото на

Русия
статия

19 май 2019-Нюз Фронт. Все още заемащият постта президент на Украйна Петро Порошенко, който ще се

статия

19 май 2019-Нюз Фронт. Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че ако се проведе

Видео

19 май 2019-Нюз Фронт. Президентът на Южна Осетия Анатолий Бибилов оцени отношението на Украйна към Донбас

статия

19 май 2019-Нюз Фронт. Икономиката на Украйна през последните пет години е загубила около 80 милиарда

статия

19 май 2019-Нюз Фронт. Маалюля е малък сирийски град, обитаван от християни и мюсюлмани, които от