FP: Американският световен ред бе ликвидиран не от Тръмп, а от неговите предшественици

Дата на публикуване: 13 12 2018, 12:50


Независимо от това, че много американски аналитици обвиняват за настоящата криза «либералния» световен ред, начело със САЩ на Тръмп, всъщност кризата започна значително по-рано, твърди професорът от Харвардския университет Стивън Уолт.
Както пише той в списание Foreign Policy, свовният ред, основан на международните норми, е бил разбит от амбициозната стратегия за «либерална хегемония», която Вашингтон е реализирал след разпада на СССР.
FP: американский мировой порядок начал хоронить не Трамп, а его предшественники

От 2016 година американските експерти по международни отношения говорят за «миналото състояние и неясното бъдеще на т.нар. либерален ред», пише Стивън Уолт.
Както той уточнява, някои си задават въпроса, съществувал ли е такъв ред въобще и оспорват неговите положителни страни, други защитават неговите предишни постижения и говорят за възможен крах.
Всички те са съгласни с едно — че особена заплаха за «оглавявания от САЩ световен рад, основан на международните норми и същетвуващ от 1945 г», е днешният президент Тръмп, се казва в статията.
Изказват се дори мисли за това, че, ако на миналите избори била победила Хилъри Клинтън, САЩ «биха останали незаменима страна, която води света към по-светло бъдеще, а всички елементи от този основан на нормите на международния световен ред биха останали недокоснати», подчертава авторът.
Това, че Тръмп не особено много цени демокрацията, правата на човека, върховенството на закона и другите класически либерални ценности, не може да се оспори, той наистина не изпитва уважение към демократичните партньори на САЩ, предпочита пред тях автократите, но да се счита той за единствена и най-важна причина за рухването на «американския световен ред» не е правилно, убеден е авторът.

Според професора, семената на днешните проблеми са били посяти дълго преди появата на Тръмп на политическата арена и те в голяма степен са свързани с външнополитическите решения на администрациите на предшествениците на Тръмп — Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Да се върнем четвърт век назад в миналото, към началото на еднополярния момент, продължава авторът.

Според политолога, побеждавайки СССР, САЩ са можели да вземат на въоръжение нова генерална стратегия, адаптирана към света, в която вече няма свръхдържава-съперник.

Вашингтон е можел, отхвърляйки изолационизма, да напусне тези региони, които повече не са се нуждаели от сериозна защита от страна на САЩ, както и да намалят своето военно присъствие в света, съхранявайки готовност към в няколко ключови райони при необходимост, счита авторът.

Както твърди аналитикът, благодарение на подобни стъпки съюзниците на Америка биха моли да поемат по-голяма отговорност за решаване на местните си проблеми, а самите САЩ биха могли да се съсредоточат върху насъщните проблеми у дома — с това да приближат американската мечта към реалността.

Със своя пример Вашингтон е можел да им покаже ценността на свободата, демокрацията и свободния пазар, както и върховенството на закона.

Подобен политически курс не се е обсъждал по върховете — вместо това американските демократи и републиканци, обединявайки усилията си, са започнали да изграждат стратегията за либерална хегемония, предполагаща колкото се може по-широко разпространение на либералните ценности в света, пише авторът.

Убеждението в това, че ще им помогне вятърът на прогреса и влюбването в американския образ на Америка като незаменима държава, те се заели да използват мощта на страната за сдържането на диктатори, за разпространението на демокрация, налагането на санкции върху т.нар. пропаднали държави и въвличането на колко се може повече страни във военни съюзи под ръководството на САЩ, припомня политологът.

В резултат през 2016 година Америка поела ангажименти за отбраната пред по-голям брой други дръжави, отколкото когато и да било в историята.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Можеше ли той да направи всичко по друг начин? Разбира се, че можеше. Можеше да се

Важно

19 август 2019-Нюз Фронт. Прес-конференцията на Макрон и Путин е в разгара си. Според президентската администрация на

Важно

19 август 2019-Нюз Фронт. Президентът на Русия Владимир Путин пристигна във Франция на работно посещение по покана

Важно

Руската държавна корпорация "Росатом" подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор

Важно

В Русия създават палубен дрон за ледоразбивачите в Арктика. Основната особеност на разработката е хибридната

Важно

Планетата я очакват катастрофални последствия, 10-годишна ядрена зима, ако между САЩ и Русия се разрази

България
статия

16 август 2019- Нюз Фронт. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир,

статия

13 август 2019-Нюз Фронт. В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на

статия

12 август 2019-Нюз Фронт. Министерството на отбраната преведе цялата сума от 1,2 милиарда долара съгласно международни

статия

8 август 2019-Нюз Фронт. На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в

Важно

6 август 2019-Нюз Фронт. Днес, 6 август, от 18:00 часа в деня на бомбардировката над Хирошима,

Важно

5 август 2019-Нюз Фронт. В дните от 24 до 28 юли в града-герой Севастопол се проведе

Русия
статия

Публикуваме мнението на българския евродепутат Александър Йорданов, изразено от самия него в акаунта му във

Видео

Оперативната обстановка в Сирия за изминалото денонощие не се е променила. В северно Алепо протурските

Видео

Руската авиация възобнови нанасянето на удари по позициите на джихадистите в северна Сирия. Най най-мощна

статия

Бъдещето на Русия изцяло е свързано с Европа според френския президент Еманюел Макрон, отбелязва в

статия

България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват

Видео

Кадри от изпитанията на американска крилата ракета с наземно базиране на остров Сент Николас, щата