Проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и преподавател в Нов български университет коментира аспектите на терористичния акт в Страсбург. Това съобщава БНР.

Трима души бяха убити, а 12 са ранените, при стрелбата на коледния пазар в Страсбург, която френските власти определиха като терористичен атентат. Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Той е избягал от местопрестъплението и вероятно е ранен.

«Ясно е единствено, че лицето е криминално проявено и е част от криминална организация. Съществено е, че извършителят е бил в полезрението на полицията и е в списъка на лицата, които трябва да бъдат наблюдавани и е странно, че френската полиция е успяла да го изпусне.

След «Шарли Ебдо» френската полиция успя да се окопити, увеличи щата, отдели повече пари за антитероризъм и очевидно се справяше добре.

Единственото вероятно обяснение е, че е имало прекалено много сигнали и много сили и средства са отделяни за проверката им, а извършителят се е изплъзнал», смята експертът.

Това не е изненада за френската полиция.

Големите мигрантски групи създават допълнително напрежение и поглъщат доста ресурси. Това са благодатни за «Ислямска държава» обекти за пропаганда, подчерта проф. Радулов.

Той отбеляза също, че продължава да работи терористичната интернет пропаганда и се поддържат възможностите за това.

«Не само терористите, но и полицията иска бдителността на гражданите да не спада. Виждаме върху какво се концентрирахме — огромните социални протести, втора революция, подобна на 1968-а.

На полицията остава по-малък ресурс за пряко противодействие на тероризма. Правителството трябва да е пределно откровено за мерките, които взима, без обаче да разкрива неща, които могат да застрашат планирани и провеждащи се акции срещу тероризма», смята Радулов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;