Моделите в руската и американската армия силно са се сближили в последно време, пише експертът Сабастиен Роблин в своята статия за The National Interest.
Но различията както и преди са налице: за разлика от САЩ, Русия все повече развива артилерията си, ПВО и бронетанковата война.
Авторът дава конкретни примери от руската армия, които демонстрират разликите между руския и американския подход към военното дело.
Авторът обсъжда руската система за залпов огън «Смерч».
Руската армия исторически винаги е залагала на «бога на войната» — тежката артилерия.
Западът се фокусира върху високоточното оръжие.
Според автора на статията, нищо не демонстрира смъртоносната сила на руската артилерия по-добре от системата «Смерч», снабдена с цяла поредица ракети с калибър 300 мм, с далечина на действие 60 километра.
Ракетите могат да избухват във въздуха, да пробиват броня, а също да бъдат снабдени с термобарически бойни глави, способни да предизвикат огнево цунами, което изсмуква въздуха от дробовете на тези жертви, които успеят да преживеят топлинния удар.
Що се отнася до целите, разположени извън пределите на досегаемост на артилерията, то в този случай въоръжението на Русия има ракетните комплекси «Искандер» с радиус на действие повече от 300 км.
Те са много точни и бързи, могат да избягват вражеските ПВО и да бъдат снабдени както с обичайни бойни глави, така и с ядрени.
Авторът отбелязва ЗРК С-400: Русия инвестира в развитието на системата за ПВО, лидер в това направелние е С-400.
Тя е в състояние да атакува едновременно 36 цели на далечина до 250 км.
Наличният в С-400 нискочестотен радар може да проследява дори самолетите стелтс, в близка дистанция те стават нейни лесни жертви.
Петя Паликрушева
Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/russias-way-war-land-4-deadly-weapons-nato-wont-want-mess-38182

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;