Постигнатото с Лондон споразумение за излизане на Великобритания от ЕС е единственото възможно споразумение и ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение, заяви в Брюксел френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес. Това съобщи БТА.
«Споразумението за напускане е единственото възможно споразумение», предупреди тя при пристигането си за среща с колегите си от ЕС след вчерашното решение на британския премиер Тереза Мей да отложи насроченото за днес гласуване по това споразумение в парламента.
Мей започна обиколка на европейски столици в опит да получи нови отстъпки от 27-те, за да убеди парламента си да подкрепи сделката за Брекзита преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел.
«Много сме обезпокоени от отлагането на гласуването. Направихме много отстъпки, за да се стигне до това споразумение и не носим отговорност за британската политическа ситуация», подчерта тя.
Европейските лидери ще обсъдят тази ситуация на срещата си на върха на 13 и 14 декември и «нашата отговорност е да се подготвим за вариант без споразумение, защото тази хипотеза е възможна», каза Лоазо.
«Много съм обезпокоена. Брекзит без споразумение е много лоша новина за Великобритания и това ще има последици за Франция», заяви тя, като увери, че Париж е готов да се справи с тези последици.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;