Президентът на Франция Еманюел Макрон се очаква да се срещне днес с представители на банките и едрия бизнес в страната, за да обсъди участието им в колективните усилия за справяне с кризата, възникнала след масовите протести през последните седмици. Това съобщи БНР.

Извънредно социално и икономическо положение обяви пред французите президентът Еманюел Макрон. Избраните мерки са значителен завой в неговата икономическа политика. От догодина минималната работна заплата ще се вдигне със 100 евро, допълнителните работни часове няма да подлежат на данъци и такси, работодателите, които имат възможност, ще отпускат премии за служителите си в края на годината.

Макрон отменя също увеличението на минималния социален данък на пенсиите под 2000 евро.

Президентът отказва да върне данъка богатство с мотива, че така французите с най-високи доходи се задържат и инвестират в страната. Той се ангажира и с широк обществен дебат за данъчната система, публичните разходи и екологичния преход.

«Първата ми грижа сте вие! Първата ми борба е Франция!» – каза президентът, но критичните реакции на опозиция та заваляха веднага след речта. Синдикатите не изключват нови протести. Все още не са ясни начините на финансирането на новите марки, които ще струват милиарди на френската държава.

Крайнолевите и крайнодесните, които са в основата на «жълтите жилетки» от своя страна обявиха, че е късно за подобри мерки. Те акцинтираха, че данъкът богатство така и не е върнат.

Тагове: ; ; ;