12-хилядна ударна групировка вече е готова да щурмува Донецката народна република в посока Мариупол със задача да излезе точно на границата с Русия.

Това в понеделник, 10 декември, заяви официалният представител на Въоръжените сили на ДНР Едуард Басурин, позовавайки се на данните от разузнаването.

«Формираната от противка ударна настъпателна групировка, която е общо 12 хиляди човека, е съсредоточена около линията на съприкосновение в района на населените места Новотроицкое, Широкино, Ровнопол.

Тук са концентрирани над 50 танка, 40 реактивни системи за залпов огън, 180 оръдия и миномети», сподели той.

Басурин сподели, че настъплението ще започне на 14 декември.

Тогава предните подразделения на 128 и 79-та бригади трябва да тръгнат на щурм в посока Клинкино.

За денонощие те планират да излязат на границата на ДНР в района на населените места Конково и Холодное.

«За успеха на настъплението и за прикриването на настъпващите подразделения се планира 79-та бригада да вкара втори ешалон — 56-та мотопехотна бригада с граница Приморское-Шевченко в посока населеното място Клинкино», продължи той, отбелязвайки, че отбранителното ведомство на републиката не изключва и диверсии от страна на ВСУ с цел да се наруши управлението на войките на републиката.

«Повод за въоръжената агресия може да послужи терористичен акт, извършен от украинските спецслубжи в Мариупол.

Няколко дена преди планираното настъпление в едно от промишлените предприятия ще бъде извършен взрив в хранилище с химически вещества», съобщи той, отбелязвайки, че, според наличните данни, извършването на диверсията се планира в Мариуполския металургически комбинат «Илич».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;