Според резултатите от допитването на социологическата група «Рейтинг», 47 % от украинците се относят положително към бившия генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев и само 36 % от украинците имат аналогично отношение към лидера на украинските националисти Степан Бандера.

(Предлагаме ви интерпретация на резултатите от проучването от приближение до официалната власт на Украйна само за сведение, бел.ред.)

Директорът на Украинския институт за национална памет Владимир Вятрович обясни, защо, според данните от социологическото допитване, генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев се е оказал по-популярен сред украинците, отколкото лидерът на ОУН Степан Бандера.

Това Вятрович сподели в интервю за  «Радио Свобода».

«Що се отнася до Брежнев, то това е инерция. Защото за много украинците Брежнев е лицето, с което се асоциират почти 20 години от техния живот, когато той оглавяваше СССР, каза директорът на Украинския институт за национална памет.

«Независимо от това, събитията около Брежнев, са се случили преди 40 години, но тогава те са мили доста млади.

В годините на Брежнев те са имали интересни и приятни моменти».

Относно Бандера, директорът на УИНП сподели, че лидерът на ОУН (която организация е забранена в Русия, бел.ред.) в съветските времена е бил главен антигерой и ще остане един от главните антигерои в съвременната руска пропаганда.

Съответно, отбеляза Вятрович, преосмислянето на фигурата на Бандера — това е нещото, което едва започва.

На 5 декември се съобщи, че група депутати от Върховната рада е издигнала инициатива Степан Бандера да бъде удостоен със званието Герой на Украйна посмъртно за втори път.

Кой е Степан Бандера?

Украински политически деец, един от най-видните идеолози и теоретици на украинското националистическо движене в XX век.

Заедно с Ярослав Стецко са автори на акта на възстановяване на украинската държава на 30 юни 1941 г.

Фитлеристите го арестуват, но след това го освобождават и му предлагат участие в ръководството на антисъветското въоръжено движение в тила на Червената армия.

Съветското правителство упълномощава КГБ да убие Бандера в Мюнхен.

Убийството е извършено от агента на СССР Богдан Сташинский на 15 октомври 1959 година.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://24tv.ua/chomu_ukrayintsi_krashhe_stavlyatsya_do_brezhnyeva_nizh_do_banderi_n1077723

 

Тагове: ; ;