Френският президент Еманюел Макрон ще открие широк обществен дебат за  данъчната политика и публични разходи на фона на кризата с протеста на «жълтите жилетки». Довечера той ще направи изявление, в което ще обяви нови социални мерки.

Това съобщава Българското национално радио.

След малко в Елисейския дворец ще започне среща на президента с представители на френските профсъюзи, местните власти и ръководителите на предприятия. На нея ще бъдат обсъдени спешните социални мерки, които държавният глава ще обяви довечера под натиска на нестихващия протест на «жълтите жилетки».

«Подценихме нуждата на нашите съграждани да вземат думата» — каза вчера говорителт на првителството Бенжамен Гриво, който призна, че исканията на протестиращите са много разнородни.

Мерките ще бъдат «конкретни и незабавни», обеща министърът на труда Мюриел Пенико, която обачи изключи покачване на минималната работна заплата.

Според «Журнал дьо диманш» е възможно след оттеглянето на повишенията на данъците върху горивата президентът да преразгледа други реформи като осигуровките за безработица или пенсииите.

Тагове: ; ; ; ; ;