Русия разби доминиращата роля на САЩ в Близкия Изток

Дата на публикуване: 08 12 2018, 06:05


САЩ имат огромни икономическо, военно и технологично предимство пред Русия, но все по-често се вижда, че Москва е тази страна, която оправя проблемите в Близкия Изток.
Както пише  The Washington Post, под ръководството на Путин Русия запълва вакуума, възникнал в резултат на загубата на интерес от администрацията на Обама и от непредсказуемостта на Тръмп, и подрива доминиращата роля на САЩ в региона.
Washington Post: Россия подрывает доминирующую роль США на Ближнем Востоке
Изминиха 30 години след разпадането на СССР и от превръщането на САЩ в свръхдържава в Близкия Изток, но там се върна възраждаща се Русия.
Както пише The Washington Post, под личното ръководство на Путин Русия запълва вакуума, възникнал в резултат на загубата на интерес от администрацията на Обама и непредсказуемостта на Тръмп, поставяйки под съмнение и подривайки доминиращата роля на САЩ в региона.
Както пише изданието, Руските нефтопромишленици, търговци на оръжие и финансисте обхождат целия регион — от Либия до Персийския залив, сключват сделки за милиарди долари, възраждайки старите връзки и установявайки нови.
И в центъра на всичко това е Путин, чийто образ на силен, властен лидер, близък до авторитарните управници в региона, се налага във времето, в което растат съмнения относно привързаността на Вашингтон към Близкия Изток.
Намесата на Русия в Сирия през 2015 година стана вероятно единствената стъпка, която оказа на Путин мощна подкрепа, укрепвайки неговия имидж на решителен и успешен лидер, който на всяка цена изпълнява целите си, пише изданието.
Благодарение на това Путин се оказа на върха на близкоизточния кръстопът на конфликтите, което засилва влиянието на Русия далеко извън пределите на Сирия, в това число в страни, заинтересовани от изхода на войната — такива противници, като Израел и Иран, Катар и Саудитска Арабия, Сирия и Турция.
Затова той често води телефонни разговори със съзниците на САЩ, такива като Турция и Израел.
Сред лидерите-съюзници на САЩ, които посетиха Москва в тази година — са кралят на Саудитска Арабия Салман, който миналата година оказа на президента Тръмп пишен прием в Ер Рияд, но след това за своята първа на този етап единствена официална задгранична визита избра не Вашингтон, а Москва.
През април емирът на Катар неочаквано се озова в Москва, за да се срещне с Путин в навечерието на своята визита във Вашингтон, за което получи упрек от администрацията на Тръмп.
През октомври президентът на Египет  Абдел Фатах ас-Сиси извърши своята четвърта визита в Москва и също подписа споразумение за стратегическо партньорство.
Благодарение на тези срещи Путин получава нови лостове за влияние — точно в момента, в който САЩ самаляват своите сили в Близкия Изток.
Русия установи по-приятелски отношения с Ливан и Ирак, които са съюзници на САЩ и получават американска военна помощ.
Както завършва изданието, САЩ както и преди имат огромно икономическо, военно и технологично предимство пред Русия, но все по-често се забелязва, че  именно Русия е тази страна, която оправя проблемите в региона, обхванат от криза и неуверен в надеждността на Вашингтон.
«Русия успя да създаде в Близкия Изток такова впечатление, че тя е по-мощна, по-способна и по-значима и подходяща от САЩ.
Работата не е в това каква мощ притежаваш.
А в това как я използваш.
САЩ имат войска и бази, а Русия има само част от всичко това.
Но тя използва своята мощ по-ефективно», коментира ситуацията Риад Каваджи, оглавяващ Института за военен анализ на страните от Близкия Изток и Персийския залив.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fworld%2fin-the-middle-east-russia-is-back%2f2018%2f12%2f04%2fe899df30-aaf1-11e8-9a7d-cd30504ff902_story.html%3futm_term%3d.78cf1867cba3&utm_term=.b8f377e268f3

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Авторът на израелското издание повтаря всички необосновани обвиния по адрес на Русия от страна на

Важно

Русия започва военни учения недалеко от бреговете на Норвегия. Това предизвиква безпокойство сред норвежците, защото

Важно

Изданието пише за инцидента със сближаването на изтребител на НАТО със самолета, в който е

Важно

Появата на китайски бомбардировачи в Европа принуди НАТО да потрепери. Алиансът се страхува, че участието

Важно

В САЩ са доволни от това, че президентът на Украйна Владамир Зеленски вече два пъти

Важно

Обновяването на американските суперподвоници от клас "Вирджиня" се наложи да бъде отложено след установяването на

България
статия

16 август 2019- Нюз Фронт. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир,

статия

13 август 2019-Нюз Фронт. В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на

статия

12 август 2019-Нюз Фронт. Министерството на отбраната преведе цялата сума от 1,2 милиарда долара съгласно международни

статия

8 август 2019-Нюз Фронт. На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в

Важно

6 август 2019-Нюз Фронт. Днес, 6 август, от 18:00 часа в деня на бомбардировката над Хирошима,

Важно

5 август 2019-Нюз Фронт. В дните от 24 до 28 юли в града-герой Севастопол се проведе

Русия
статия

Президентът на Русия Владимир Путин удостои със звание "Герои на Русия"' двамата пилоти от "Уралските

статия

Американският президент Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че е готов към нормализиране на

статия

Китайският технологичен гигант Huawei разработва своя картографска услуга Map Kit, която хвърля ръкавицата на Google Maps, съобщи

статия

Актуалната ситуация в северно Алепо в Сирийската арабска република: Подразделенията на руската военна полиция и турските

статия

Руският ВМФ стремително еволюира във флот на неголеми, но притежаващи сериозна огнева мощ кораби, пише The

статия

Иран приключи работата по създаването на противоракетната ракетна система "Бавар-373", която е аналог на руския