Русия разби доминиращата роля на САЩ в Близкия Изток

Дата на публикуване: 08 12 2018, 06:05


САЩ имат огромни икономическо, военно и технологично предимство пред Русия, но все по-често се вижда, че Москва е тази страна, която оправя проблемите в Близкия Изток.
Както пише  The Washington Post, под ръководството на Путин Русия запълва вакуума, възникнал в резултат на загубата на интерес от администрацията на Обама и от непредсказуемостта на Тръмп, и подрива доминиращата роля на САЩ в региона.
Washington Post: Россия подрывает доминирующую роль США на Ближнем Востоке
Изминиха 30 години след разпадането на СССР и от превръщането на САЩ в свръхдържава в Близкия Изток, но там се върна възраждаща се Русия.
Както пише The Washington Post, под личното ръководство на Путин Русия запълва вакуума, възникнал в резултат на загубата на интерес от администрацията на Обама и непредсказуемостта на Тръмп, поставяйки под съмнение и подривайки доминиращата роля на САЩ в региона.
Както пише изданието, Руските нефтопромишленици, търговци на оръжие и финансисте обхождат целия регион — от Либия до Персийския залив, сключват сделки за милиарди долари, възраждайки старите връзки и установявайки нови.
И в центъра на всичко това е Путин, чийто образ на силен, властен лидер, близък до авторитарните управници в региона, се налага във времето, в което растат съмнения относно привързаността на Вашингтон към Близкия Изток.
Намесата на Русия в Сирия през 2015 година стана вероятно единствената стъпка, която оказа на Путин мощна подкрепа, укрепвайки неговия имидж на решителен и успешен лидер, който на всяка цена изпълнява целите си, пише изданието.
Благодарение на това Путин се оказа на върха на близкоизточния кръстопът на конфликтите, което засилва влиянието на Русия далеко извън пределите на Сирия, в това число в страни, заинтересовани от изхода на войната — такива противници, като Израел и Иран, Катар и Саудитска Арабия, Сирия и Турция.
Затова той често води телефонни разговори със съзниците на САЩ, такива като Турция и Израел.
Сред лидерите-съюзници на САЩ, които посетиха Москва в тази година — са кралят на Саудитска Арабия Салман, който миналата година оказа на президента Тръмп пишен прием в Ер Рияд, но след това за своята първа на този етап единствена официална задгранична визита избра не Вашингтон, а Москва.
През април емирът на Катар неочаквано се озова в Москва, за да се срещне с Путин в навечерието на своята визита във Вашингтон, за което получи упрек от администрацията на Тръмп.
През октомври президентът на Египет  Абдел Фатах ас-Сиси извърши своята четвърта визита в Москва и също подписа споразумение за стратегическо партньорство.
Благодарение на тези срещи Путин получава нови лостове за влияние — точно в момента, в който САЩ самаляват своите сили в Близкия Изток.
Русия установи по-приятелски отношения с Ливан и Ирак, които са съюзници на САЩ и получават американска военна помощ.
Както завършва изданието, САЩ както и преди имат огромно икономическо, военно и технологично предимство пред Русия, но все по-често се забелязва, че  именно Русия е тази страна, която оправя проблемите в региона, обхванат от криза и неуверен в надеждността на Вашингтон.
«Русия успя да създаде в Близкия Изток такова впечатление, че тя е по-мощна, по-способна и по-значима и подходяща от САЩ.
Работата не е в това каква мощ притежаваш.
А в това как я използваш.
САЩ имат войска и бази, а Русия има само част от всичко това.
Но тя използва своята мощ по-ефективно», коментира ситуацията Риад Каваджи, оглавяващ Института за военен анализ на страните от Близкия Изток и Персийския залив.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fworld%2fin-the-middle-east-russia-is-back%2f2018%2f12%2f04%2fe899df30-aaf1-11e8-9a7d-cd30504ff902_story.html%3futm_term%3d.78cf1867cba3&utm_term=.b8f377e268f3

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

НАТО приема нова стратегия заради "ядрената заплаха" от страна на Русия. Това в интервю за

Важно

Американската политика...Ако не беше колосалното й влияние върху съдбата на целия свят и върху нашето

Важно

Както заяви екс-държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на закритото слушане в комитета по външните

Важно

24 май 2019-Нюз Фронт. На пешеходна улица във френския град Лион в резултат на взрив за

Важно

24 май 2019-Нюз Фронт. Българска Православна Църква призова всички православни християни да се присъединят в тържествения

Важно

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на

България
Важно

24 май 2019-Нюз Фронт. Българска Православна Църква призова всички православни християни да се присъединят в тържествения

статия

20 май 2019-Нюз Фронт. Ще разгледаме и съпоставим буквално няколко факта, за да ни се изясня

статия

15 май 2019-Нюз Фронт. В събота, 18 май, в 13.00 ч. в столицата на Сърбия Белград,

статия

14 май 2019-Нюз Фронт. По предложение на  ( Българско международно движение)БМД, се провежда гражданска инициатива, със

статия

12 май 2019-Нюз Фронт. "Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство,

Видео

11 май 2019-Нюз Фронт. Българи, не ви ли заболя? Къде е достойнството ни? Как може да

Русия
статия

25 май 2019-Нюз Фронт. Съвременна Полша никога не би била в сегашните си граници, ако не

Видео

25 май 2019-Нюз Фронт. Руското външно министерство отговори на решението на Международния морски трибунал, който постанови

статия

25 май 2019-Нюз Фронт. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Германия да увеличи разходите

статия

Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и

статия

25 май 2019-Нюз Фронт. Първият заместник-председател на Комитета по отбрана на Държавната Дума Александър Шерин в

статия

25 май 2019-Нюз Фронт. След като напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък