В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет «Св. Климент Охридски» се състоя церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на 130-годишнината от създаването на най-старото висше училище в България. Това съобщи пресцентърът на СУ.
На церемонията са присъствали ректори и представители на чуждестранни висши училища, партньори на Софийския университет. Това предаде БТА.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е припомнил традицията на всеки юбилей на Университета да се валидира пощенска марка, ознаменуваща годишнината.

Той е благодарил за подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и на «Български пощи», които винаги са подкрепяли Алма матер за инициативата.

Деян Дънешки, изпълнителен директор на «Български пощи», е заявил, че за него е чест да присъства на валидирането на пощенско-филателното издание, посветено на 130-годишнината на Софийския университет.

Изданието представлява една пощенска марка, винетка и специален пощенски печат в тираж 9 000 броя. Художник на марката е Жаклина Симова.
Деян Дънешки е припомнил, че преди 55 години, през 1963 г. се появява първата пощенска марка, посветена на най-старото висше училище в България. В редовна поредица е показана сградата, която е събрала в центъра на столицата ни ентусиазираната студентска младеж.

Изпълнителният директор на «Български пощи» е допълнил, че когато говорим за Софийския университет, в съзнанието ни винаги излизат образите на братята Христо и Евлоги Георгиеви. В годините по различни поводи в тяхна чест са издавани пощенско-филателни издания.

Тагове: ;