Сотрудник спецназа ФСБ России
Руският спецназ ще получи най-новия вариант на тежкия автомат  ШАК-12 калибър 12,7 милиметра, който е създаден по поръчка ан ФСБ на Русия и притежава впечатляваща огнева мощ, пише американското списание  The National Interest.
Флагманските модели на концерна  «Калашников», от рода на автомата АК-12 има балансирани бойни характеристики: пробиваемост, тегло, точност и далечина на стрелбата, пише изданието.
В същото време авторът отбелязва, че ШАК-12 има по-тясна специализация, теглото на оръжието и далечината на стрелбата не играят голяма роля, както например при вземането на заложници.
В такива случаи противникът, поради въздействието на адреналина или други вещества може да не чувства раните си и да продължи огъня, поради което могат да загинат заложниците, отбелязва списанието.
«Калашников» показал испытания пистолета-пулемета «Витязь»
Според автора, 12,7-милиметровите патрони на ШАК-12 са предназначени точно за решаването на такъв проблем, защото 33-грамовите куршуми на автомата могат да ликвидират целта дори при стрелба през стена.
Ефективната дистанция на стрелбата за ШАК-12 е по-малко от 100 метра, което напълно удовлетворява близкия бой, посочава The National Interest.
Акцентът върху тактическата универсалност се подчертава от три вида боеприпасии, които се използват при ШАК-12, счита авторът.
Това са бронебойните патрони, които пробиват бронирани жилетки, дозвуковите патрони за ефективен огън с използването на заглушител, а също леките патрони с алуминиева сърцевина, които са с максимално действие и занижена способност за рикошет.
Автоматът, създаден през 2017 година и показан на изложбата за въоръжения «Армия-2018»,
според списанието, ще се прилага ограничено при воденето на близък бой от подразделенията на ФСБ и, както се очаква, ще се използва в контратерористичните операции.
Автомат АК-308. Архивное фото
Но Русия планира да експортира ШАК-12 и в други страни: оръжието е демонстрирано на
 Defexpo-2018 в Индия, в Китай, при това то «се лансира агресивно» като експортен продукт, завършва The National Interest.
По-рано  The National Interest нарече автомата АК-308 един от най-амбициозните продукти на концерна «Калашников» за последните десетилетия.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ;