«Между нас и Макрон има пропаст», Франция очаква радикали от крайната левица и десница от Германия и Португалия

Първи сблъсъци в Париж още в началото на поредния ден на протести. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне част от «Жълтите жилетки» на «Шанз-Елизе». В Париж има десетки бронирани машини и повече от 8 000 полицаи. Много музеи останаха затворени, а гражданите и туристите са призовани да не излизат, ако не е абсолютно необходимо. Това съобщава Nova.

Франция е в пълна бойна готовност, а Париж е барикадиран. Мобилизирани са общо 90 000 представители на органите на реда в цялата страна, като 8 000 от тях ще следят обстановката в над 14 горещи точки на Париж. Районът на Елисейския дворец беше отцепен с метални заграждения. Арестувани са над 350 души. Очаква се напрежението да ескалира в следобедните часове. Според информация на медиите към демонстрантите ще се присъединят и екстремисти на крайната левица и крайната десница от Португалия и Германия. Те ще опитат да влязат в сблъсък с полицията.

Въпреки направените от правителството отстъпки, протестиращите отново свикаха голям митинг във френската столицата. Те го нарекоха «четвърто действие», тъй като това е четвъртия уикенд, в който има масови протести срещу президента Еманюел Макрон.

Репортер: Петя Желева

Коментари:

Зареждане ...