Белгийски военачалник пред Paris Match в пълен амок относно Русия

Дата на публикуване: 08 12 2018, 06:45


Командващият отбранителните операции на Белгия Карл Хилис в интервю за  Paris Match заяви, че руската заплаха за Запада днес е по-голяма, отколкото терористичната опасност.
Военният стига до този извод след срещата на представителите на НАТО с неназован съветник на Путин, по време на която темата за тероризма почти не се е обсъждала, а център на разговорите била Русия.
«Важнее, чем терроризм» — бельгийский военачальник поделился с Paris Match своим взглядом на российскую угрозу
Карл Хилис заявил, че подкрепя гледната точка на главата на Министерството на отбраната на Великобритания за това, че Русия представлява днес «заплаха Номер 1» за Запада и стои в това отношение пред ИДИЛ.
Както споделил белгийският военачалник в интервю за изданието Paris Match, по време на състоялата се миналата седмица среща на представители на НАТО със съветник на Путин по политическите въпроси в Отбранителния колеж на НАТО в Рим темата за тероризма почти не е била повдигана, Русия — точно обратното — фигурирала е във всички доклади.
Според Хилис, по време на срещата с представителя на Русия, чието име не се назовава, «той е бил абсолютно откровен в своя анализ — до такава степен, че плановете на неговата страна са станали напълно понятни».
Според него, Русия имала намерение отново да се утвърди като свръхдържава на световната арена и с тази цел тя се разполага в Азиатско-Тихоокеанския регион, превръщайки го в «световен гравитационен център».
С това се обяснява стремежът на Москва да формира икономически, политически и военни алианси с такива странии, като Китай и Япония.
От друга страна, «руснаците считат, че ние вече сме влезли в многополюсния пост-американски свят и затова няма да приемат вече това, което те считат за диктат от страна на САЩ», пояснява белгийският военен.
Освен това, целта на Русия е, според него, «възстановяване на нейното влияние в местата, които са били нейни буфрени зони около границите й в миналото».
В този смисъл приоритети на Русия са на първо място «стабилността и сигурността» — особено що се отнася до сигурността на  границите — а също «уважението», което Москва има намерение да постигне на всяка цена.
Както подчертава събеседникът на изданието, темата за «уважението» е присъствала на срещата с руския представител в Рим нееднократно.
Според Хилис, съветникът на руския презиеднт е дал ясно да се разбере, че «Русия полага усилия за разбиване единството на ЕС и НАТО с цел тяхното отслабване».
«За постигането на тази цел руснаците ще прибегнат до това, което на езика на НАТО ние наричаме «хибридни методи», споделя с изданието военачалникът, отбелязвайки, че руската страна предпочита да използва термина «информационна война».
Според него, става дума за «класически военни методи», такива като шпионаж, политически натиск, дезинформация в социалните мрежи, кибернамеса и «манипулация на влиятелни политечски дейци или интелектуалци».
Що се отнася до руското възприятие за света от военна и стратегическа гледна точка, тя вижда себе си обкръжена от «горещите точки» на Запада — на първо място със САЩ, убеден е белгийският военен.
Такива за Москва са Сирия, Крим, страните от Балтика и Калининград, Кавказ, Афганистан, граничните райони на страната, някога сателити на СССР.
«Русия има намерение да съхрани и дори да разшири своята сфера на влияние по-твърдо от никога до сега», убеден е Хилис.
Именно затова, според него, руският представител категорично е заявил пред участниците в срещата относно Крим:
«Той е наш, никога няма да го дадем!»
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

17 октомври 2019-Нюз Фронт. Посещението на Владимир Путин в Саудитска Арабия и ОАЕ предоставя рядка възможност

Важно

Провокациите на Вашингтон срещу Русия + пасивността на Русия = план за смъртта на Земята. Онези

Важно

Войските на Асад получиха достъп до автономния регион, който кюрдите контролираха с помощта на американските

Важно

Превод: "Някъде в източната сирийска пустиня американските войници скачат в хеликоптерите си - те са последните,

Важно

Веднага след като американците се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и

Важно

Каквото и да говорят мразещите Русия, приемът на Путин в ОАЕ и Саудитска Арабия бе

България
Важно

12 октомври 2019-Нюз Фронт. САЩ и НАТО отново показват амбиции да използват страната ни в мръсните

статия

Магистратите от Специализирания наказателен съд дадоха ход на делото за "Царските конюшни". Това е първото

Важно

8 октомври 2019-Нюз Фронт. САЩ са готови да превърнат Черно море в арена на мащабна конфронтация

Видео

7 октомври 2019-Нюз Фронт. Днес, 7 октомври, руският лидер отбелязва рождения си ден. Поздравления валят от

статия

Възможностите за сътрудничество в областта на инвестициите, икономиката, транспорта, високите технологии, енергетиката, туризма и сигурността

статия

Не можем безусловно да подкрепим Македония. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след срещата при

Русия
статия

17 октомври 2019-Нюз Фронт. Белград очаква началото на доставките на руски вертолети Ми-35 тази година. Това

статия

17 октомври 2019-Нюз Фронт. Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската Федерация Владимир Путин проведе трениноровка

Важно

17 октомври 2019-Нюз Фронт. Посещението на Владимир Путин в Саудитска Арабия и ОАЕ предоставя рядка възможност

статия

Предполагам, че ЕС ще опита да изработи единна позиция по отношение на турската операция в

статия

Съветът за сигурност на ООН предупреди в декларация за риска от "разпръскване" на джихадистките затворници в Сирия,

статия

Украйна разработва свръхзвукова ракета, с която да контролира Черно море, пише "Известия", позовавайки се на китайското