Белгийски военачалник пред Paris Match в пълен амок относно Русия

Дата на публикуване: 08 12 2018, 06:45


Командващият отбранителните операции на Белгия Карл Хилис в интервю за  Paris Match заяви, че руската заплаха за Запада днес е по-голяма, отколкото терористичната опасност.
Военният стига до този извод след срещата на представителите на НАТО с неназован съветник на Путин, по време на която темата за тероризма почти не се е обсъждала, а център на разговорите била Русия.
«Важнее, чем терроризм» — бельгийский военачальник поделился с Paris Match своим взглядом на российскую угрозу
Карл Хилис заявил, че подкрепя гледната точка на главата на Министерството на отбраната на Великобритания за това, че Русия представлява днес «заплаха Номер 1» за Запада и стои в това отношение пред ИДИЛ.
Както споделил белгийският военачалник в интервю за изданието Paris Match, по време на състоялата се миналата седмица среща на представители на НАТО със съветник на Путин по политическите въпроси в Отбранителния колеж на НАТО в Рим темата за тероризма почти не е била повдигана, Русия — точно обратното — фигурирала е във всички доклади.
Според Хилис, по време на срещата с представителя на Русия, чието име не се назовава, «той е бил абсолютно откровен в своя анализ — до такава степен, че плановете на неговата страна са станали напълно понятни».
Според него, Русия имала намерение отново да се утвърди като свръхдържава на световната арена и с тази цел тя се разполага в Азиатско-Тихоокеанския регион, превръщайки го в «световен гравитационен център».
С това се обяснява стремежът на Москва да формира икономически, политически и военни алианси с такива странии, като Китай и Япония.
От друга страна, «руснаците считат, че ние вече сме влезли в многополюсния пост-американски свят и затова няма да приемат вече това, което те считат за диктат от страна на САЩ», пояснява белгийският военен.
Освен това, целта на Русия е, според него, «възстановяване на нейното влияние в местата, които са били нейни буфрени зони около границите й в миналото».
В този смисъл приоритети на Русия са на първо място «стабилността и сигурността» — особено що се отнася до сигурността на  границите — а също «уважението», което Москва има намерение да постигне на всяка цена.
Както подчертава събеседникът на изданието, темата за «уважението» е присъствала на срещата с руския представител в Рим нееднократно.
Според Хилис, съветникът на руския презиеднт е дал ясно да се разбере, че «Русия полага усилия за разбиване единството на ЕС и НАТО с цел тяхното отслабване».
«За постигането на тази цел руснаците ще прибегнат до това, което на езика на НАТО ние наричаме «хибридни методи», споделя с изданието военачалникът, отбелязвайки, че руската страна предпочита да използва термина «информационна война».
Според него, става дума за «класически военни методи», такива като шпионаж, политически натиск, дезинформация в социалните мрежи, кибернамеса и «манипулация на влиятелни политечски дейци или интелектуалци».
Що се отнася до руското възприятие за света от военна и стратегическа гледна точка, тя вижда себе си обкръжена от «горещите точки» на Запада — на първо място със САЩ, убеден е белгийският военен.
Такива за Москва са Сирия, Крим, страните от Балтика и Калининград, Кавказ, Афганистан, граничните райони на страната, някога сателити на СССР.
«Русия има намерение да съхрани и дори да разшири своята сфера на влияние по-твърдо от никога до сега», убеден е Хилис.
Именно затова, според него, руският представител категорично е заявил пред участниците в срещата относно Крим:
«Той е наш, никога няма да го дадем!»
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Възможността Русия да бъде привлечена за участие в G8 предизвика тревога в медиите в Украйна. Фактът,

Важно

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо по време на съвместната пресконференция с Путин призова към диалог

Важно

За последните 7 години издръжката на американските войски на немска територия е струвало на бюджета

Важно

23 август 2019-Нюз Фронт. Няколко дни активно се обсъжда необходимостта от преки преговори между Русия и

Важно

23 август 2019-Нюз Фронт. Владимир Путин проведе  днес оперативно съвещание с постоянни членове на Съвета за

Важно

Лъжа: Сталин и Хитлер заедно разпалили Втората световна война, сключвайки пакта “Молотов-Рибентроп”. Факт: Пактът от 1939

България
Важно

22 август 2019-Нюз Фронт. Напрежението в света се увеличава с всеки изминал ден. Протичат процеси, които

статия

16 август 2019- Нюз Фронт. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир,

статия

13 август 2019-Нюз Фронт. В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на

статия

12 август 2019-Нюз Фронт. Министерството на отбраната преведе цялата сума от 1,2 милиарда долара съгласно международни

статия

8 август 2019-Нюз Фронт. На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в

Важно

6 август 2019-Нюз Фронт. Днес, 6 август, от 18:00 часа в деня на бомбардировката над Хирошима,

Русия
статия

24 август 2019-Нюз Фронт. Наред с „руската заплаха“, с която полските власти толкова яростно манипулират, за

статия

24 август 2019-Нюз Фронт. На 22 август Русия отбелязва Деня на държавния флаг.Тази година датата е

Видео

Турският президент Реджеп  Ердоган ще посети Москва във вторник, 27 август, съобщиха от турското президентство. Очаква се

Видео

> Актуална информация за ситуацията в провинция Латакия: СМИ публикуваха видео за бойните действия в северна Латакия.

статия

Канада е категорично против връщането на Русия в G7. Това заяви канадският премиер Джъстин Трюдо в

Видео

Непознатата Русия - Руската военна стратегия Автор: Петя Паликрушева-Иванова Днес България отбеляза 142 години от Шипченската епопея. Годишнината