Полицията арестува около 10-тина “жълти жилетки“ на кръговото движение «Шуман» в Брюксел, което в района на Европейската комисия и Съвета на ЕС. Движението там е спряно.

Задържаните вече може би са 20-тина, но силите на реда са много повече от тях. В момента на «Шуман» е спокойно. Една жена, очевидно възрастна, която беше сред задържаните, каза пред «Хоризонт»:

«Вижте демокрацията. Ние стоим. Нищо не сме направили, а ни арестуват. Друг запитан от «Хоризонт», който не посмя да извади жълтата си жилетка, каза, че исканията са за по-добър стандарт на живот, за повишаване на пенсии и на заплати. Засега е спокойно“.

Местните власти очакваха около 12.00 ч. българско време да започне протест край сградите на институциите на ЕС в белгийската столица. Полицията е спряла първите задържани в Европейския квартал и край основните железопътни гари в града, предаде БТА.

В района, където се очакват проявите, се наблюдава повишено полицейско присъствие, но засега обстановката изглежда спокойна. Местни медии съобщават, че «жълти жилетки» са блокирали движението по магистрала на границата с Франция. Протестиращите пропускат много бавно леки автомобили, но не позволяват преминаване на камиони.

Миналата седмица при протест на около 500 «жълти жилетки» в Брюксел станаха сблъсъци със силите на реда, бяха опожарени два полицейски автомобила. Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са лишени от свобода

Тагове: ; ; ; ;