Президентът на Чехия Милош Земан, коментирайки доклада на Службата за сигурност и информация на страната за активната работа в републиката на руски и китайски шпиони, заяви, че за шест години контраразузнаването не е открило нито един шпионин.

«В продължени на шест години от своето президентство чета и публична и преди всичко закритата част на докладите на Службата за сигурност и информация.

И за тези шест години не е откритонито едно конкретно сведение това, че са успели да открият поне един единствен руски или китайски шпионин», заяви Земан.

Президентът на Чехия Милош Земан отбеляза, че Службата за сигурност и информация дълго време и по негова заповед е наблюдавала местната мюсюлманска общност и постоянно е съобщавала за нейната миролюбивост, докато веднаж главата на тази общност не избягал и не бил обявен за издирване за подкрепа и финансиране не тероризъм.

Президентът на Чехия също отбеляза, че разбира бившия канцлер на Германи Хелмут Кол, който изхвърлял докладите на контраразузнаването в кошчето за боклук без да ги чете.

По-рано Словакия на базата на инфорамция, получена от военното разузнаване, изгони от страната руски дипломат, работещ в апарата на военното аташе към посолството на Руската Федерация.

По-рано съобщихме, че президентът на Чехия Милош Земан за пореден път заяви, че счита за нецелесъобразни действащите санкции срещу Русия.

Той изрази мнение, че те трябва да бъдат незабавно отменени, пише изданието «Зеркало недели».

Както пише изданието, Милош Земан е одобрил неотдавнашното изявление на примера на Чехия Андрей Бабаш, който също се усъмни в необходимостта от санкционен натиск върху Москва.

«Тези ограничения не са изгодни за никого. Радвам се, че премиерът на страната публично заяви, че те са неефективни», заяви президентът на Чехия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;