7 декември 2018-Нюз Фронт.

Унгария продължава блокирането на Комисията Украйна-НАТО докато » Украйне не прекрати системните нарушения на правата на унгарската общност в Украйна».

И правилно.

 

 

Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че продължава блокирането на участието на военния министър на Украйна в срещите на високо ниво на НАТО. За намеренията си Сиярто информира външният министър на Украйна Павел Климкин, съобщи немското радио Deutsche Welle.

Припомняме, че по-рано военния министър на Украйна Степан Полторак не беше поканен на министерската среща на страните- участници от НАТО, която беше проведена в Брюксел в дните 3-4 октомври.

Участието на украинската страна беше блокирано от Унгария, която последователно изпълнява обещанието си, да блокира участието на Украйна на всички нива.

Недоволството на Будапещ е предизвикано от действията на Киевския режим, който нарушава правата на етническите малцинства на територията на Украйна, в това число и на унгарската диаспора.

По-конкретно става въпрос за националистическия, скандален закон по образованието, който предвижда пълна укранизация и забрана на изучаването на майчин език.

Както отбелязва унгарската страна, по този въпрос няма никакъв прогрес в решението на проблема с националните училища, затова Будапещ продължава да блокира Киев навскъде където може да го блокира.

Унгарският министър подчерта, че защитата на правата на националните малцинства е неотделима от въпросите свързани със сигурността и стабилността.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;