Във Франция се заражда студентско движение на «жълтите жилетки»

Около 2 000 човека, главно студенти, излязоха на 6 декември на протестна акция в Париж, те са против неотдавна обявеното от френското правителство значително увеличение — 16 пъти — на заплащанетео за правото на обучение в университетите за чуждестранни граждани, които не са част от ЕС.

Митингът, който първоначално бе планиран да бъде «статичен» и да премине пред сградата на организацията «Campus France», която отговаря за френската система за висше образование зад граница, се превърна в демонстрация.

Участниците в протестната акция изразиха солидарността си с чужденците, които поискаха оставката на президента.

По данни на  Unef, вторият по численост профсъюз на студентите във Франция, в акцията са участвали 5 хиляди човека.

Повод за акцията стана това, че от началото на 2019-2020 години студентите, живеещи извън пределите на Европейската икономическа зона, вече няма да заплащат същите такси, както техните европейски колеги.

Ще се наложи те да платят 2,770 евро за обучение в първите четири курса и 3770 евро — за магистратура и докторантура.

Преди това таксите ще останат в размер  170, 243 и 380 евро съответно.

«С това увеличение на таксите ние фактическе изхвърляме бедните чужденци, но се страхуваме, че това ще се прехвърли и спрямо всички студенти», каза Ема, студентка по история от Париж, облечена в жълта жилетка.

Жълтата си жилетка момичето обясни с това, че «това е същият този гняв против законите на Макрон за богатите».

Студенткото движение, родило се след «жълтите жилетки», понястоящем звучи значително по-силно, отколкото миналата пролет.

«В университетите има законен и справедлив гняв, който просто иска да се присъедини към движението», продължава Ема, докато групата скандира зад гърба й:

«Макрон, ти си президент на богатите, ще те разбием!»

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;