Прокуратурата поиска от спецсъда постоянен арест на Николай и Евгения Баневи. Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. Това съобщи БНР.

В престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала и майка му. Тя се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Групата е действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на «Полимери» АД, «Елма» АД, Химически завод «Панайот Волов» АД и «Топлофикация Казанлък» АД в общ размер на близо 85 млн лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи са обвинени, че като организирана престъпна група, действала от 2005 година, са източили четири предприятия, укривали са данъци и са прали пари. Сумите, предмет на извършените от тях престъпления — над милиард лева, били прехвърляни в офшорни сметки.

Спецпрокуратурата няма да иска постоянен арест за 77-годишната майка на Николай Банев заради напредналата ѝ възраст.

Как е действала престъпната схема разследващи установили по разкази на свидетели и по документи, открити в дома на Баневи. Описана от заместник главния прокурор Иван Гешев, тя изглежда така: приватизация на печелившо предприятие — източването му и нарязването му скрап.

Защо е позволено схемата да действа почти 14  години — обяснението на Гешев:

«Няма да цитирам поговорката По добре късно, отколкото никога“, но факта е, че ние си вършим работата, а това, че някой не си е свършил работата е факт, защото се намираме в това положение. По открити данни целият този кръг, който описваме, е приватизирал две  трети от работещата промишленост на България през 89-а година. Да не е две трети, една трета да е, нищо от това в момента не е работещо и в крайна сметка е обезкостено и нарязано за скрап. Факт е, че, за да стане това нещо, много хора не са си свършили работата. Това е ясно за всички. Въпросът е, че специализираната прокуратура си върши работата и макар и късно ще се постарае да има някаква справедливост в тази държава по начина, по който ние преценяваме, че трябва да се случи.»

Тагове: ; ; ;