От НАТО заявиха за опасенията си да се сблъскат със сериозни заплахи във връзка с успеха на руската стратегия за радиоелектронна борба. Това се казва доклада от  изследването на Научно-техническата организация на НАТО.
НАТО планирует защитить свою тактическую связь от российских средств РЭБ

  • «Неотдавнашните учения на източната граница на НАТО, присъствието в Прибалтика и войната в Украйна демонстрариха успешността на руската стратегия за радиоелектронна борба. 

  • Потенциалът на радиоелектронните атаки (например заглушаването), и радиоелектронното обезпечаване (например, откриването на целите) показват, че съществуващата инфраструктура за такическа връзка на НАТО е уязвима от средствата на РЕБ и се сблъсква със сериозни заплахи», се казва в документа.

Според изявлението, в дадения момент мерките за защита от средствата на РЕБ могат да се окажат недостатъчни за противодействие на «така представената заплаха».

Освен това, в документа се отбелязва способността на Русия да унищожи «особено важните цели», благодарение на руската военна доктрина.

«Руската доктрина, предполагаща съчетание на РЕБ, БПЛА и артилерия за откриване, идентификация, локализиране и унищожаване на особено важни цели, работи  много успешно», считат от НАТО.

Именно затова през 2019 година Научно-техническата организация на НАТО планира да разработи нова концепция за противодействие на средствата на РЕБ.

В частност, изследователите от алианса имат намерение да намерят начин да скрият локализацията на «особено важни цели».

По-рано Министерството на отбраната на Норвегия заяви, че работата на системите на  GPSпо

време на ученията на НАТО в страната е била нарушена уж в резултат на действията на военните от Русия в Арктика.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;