Руското оръжие се счита за високонадеждно и лесно за употреба, пише виетнамският експерт Нгуен Тиен.

Ръчната картечница Калашников (РПК), противотанковият гранатомет РПГ-7 и автоматът АК са използвани в почти всички въоръжени конфликти във втората половина на XX век. Ще бъде ли руското оръжие така популярно и през XXI век?

Превод от VnExpress, Виетнам:

РПК

За РПК се използват патрони с калибър  7,62×39 мм и 5,45 × 39 мм, магазин от 45 патрони и барабанен магазин за 75 патрона.

Радиусът на действие на РПК е около 450 метра, годен е за бой в градски условия, планински или гористи райони.

Военният може да използва РПК като крупнокалибрена картечница, поставяйки го на станок или прикрепвайки го към бойна машина на пехотата.

Вепр-12 — руска самозарядна карабина, разработена на базата на конструкцията на Калашников.

РПГ-7

Противотанковият гранатомет РПГ-7 (известен като В-41)  е най-разпространеното противотанково оръжие в света, започвайки от 1958 година, гранатометът е произведен в повече от 9 милиона броя.

Широко се използва в армиите на болшинството страни в света.

Това е просто и удобно за използване оръжие. Грантометът се състои от три основни части — ствол с оптически прицел, ударен механизъм с предпазител…

В допълнение към основната задача — унищожението на танкове, бронирана техника и укрепления на противника — гратометът може също да унищожава врага с използването на фугасни снаряди или боеприпаси с обемен взрив.

Противотанковите  гранатомети  РПГ-7 могат да се използват за поразяване на вертолети или при извършване на атаки при близък бой, но не толкова ефективно.

Но с внедряването на различни зенитно-ракетни комплекси използването на РПГ-7 за стрелба по  главните цели се счита за разход на боеприпаси.

Но сомалийските бойци през 1993 година използваха противотанковите гранатомети 

РПГ-7 и свалиха два вертолета на САЩ  «Блек Хоук»  в Могадишо в конфликта, известен като «катастрофата» на Пентагона.

АК-47

Най-употребяваното в света оръжие, това е първият съветски автомат с калибър 7,62×39 мм,

който може да работи при всякакви метеорологични условия и във всички климатични региони.

Според изследването на Оксфордския университет, около 100 милиона АК са били продадени по целия свят, от които 75 милиона —  AK-47.

Михаил Калашников започва работата по създаването на  АК-47 през 1945 году, а след изпитанията  АК-47 става стандартната щурмова винтовка на Съветската армия през 1949 г.

При първата версия АК-47 има приклад от дърво, а впоследствие той е заменен със синтетична смола.

След над 60 години много автомати от серията АК са създадени с магазин с патрони с калибър  7,62×39 мм и 5,45×39 мм и с калибър  5.56×45 мм по стандарта на НАТО.

На базата на образеца на модела от 1974 година AK-74 Калашников разработва най-лекия и ергономичен автомат от семейството АК — АКС74У.

През 2011 година концернът «Калашников» (преобразуван в «Ижмаш») започва работа по разработката на нови стандартни щурмови винтовки  АК-12. Генерал Калашников лично участвова в проекта до самата си смърт през 2013 година.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://vnexpress.net/tin-tuc/the-gioi/quan-su/nhung-mau-sung-bo-binh-pho-bien-nhat-cua-nga-trong-the-ky-20-3842033.html?utm_source=search_vne

 

Тагове: ; ; ; ; ;