«Можем да повторим опита — корабите на СССР позорно изгониха ВМС на САЩ от Черно море.

Американските военни се обърнаха към Държавния департамент с молба да уведомят Турция за влизането на кораби от ВМС на САЩ в Черно море. С тяхна помощ американците имат намерението да «подкрепят Украйна» след инцидента в Керченския пролив.

Коментирайки плановете на САЩ да изпратят в Черно море военен флот, руският военен специалист, капитан 1-и ранг в запаса Василий Дандикин отбеляза, че американските военни кораби могат да се намират в черноморскито води 21 дена със заход в пристинищата на страните-членки на НАТО — Турция, България и Румъния.

«ВМС на САЩ постоянно се ползват от това право. Американските самолети-разузнавачи периодично летят над неутралните води на Черно море. Свикнали сме.

А ако все пак се решат да нарушат морското право, то ще им припомня за инцидента през 1988 година в Черно море, когато се сблъскаха кораби от ВМС на САЩ и СССР.

Можем да повторим опита на СССР», отбеляза Василий Дандикин.

Той припомни за операциите от изтласкването на американските бойни кораби — ракетния крайцер  USS Yorktown и есминеца USS Caron от съветските териториални води.

Тогава провокативните действия на американците довеждат до това,че съветските стражеви кораби  «Беззаветный» и «СКР-6» извършили щурм срещу техния крайцер и есминецът с позор бил изгонен от Черно  море.

«В резултат американските кораби получиха сериозни повреди — беше разгромена пусковата установка с «Томахоук», разбит беше командирският катер, образува се пробойна и така нататък.

«Йорктаун» и «Керън» избягали с позор, след това ВМС на САЩ престанали да пресичат границата на СССР в Черно море», припомни Василий Дандикин.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;