Вече има издадено постановление за проверка в «Арсенал» Казанлък, която да установи дали изнесените оръжия са произведени там, обясни в кулоарите на парламента вътрешният министър. Това съобщи БТА.

Тя трябва да даде отговор дали оръжията и частите за тях са изнесени от завода, дали са произведени там и на какъв етап от технологичния процес са изнесени, посочи Младен Маринов. Това по думите му е сложна експертиза.
Министърът подчерта, че двете операции за нелегални оръжия — в София и в Казанлък, са отделни реализации по една и съща тема — държане, съхранение и търговия с незаконно огнестрелно оръжие.
Засега нямало регистрирани опити за нелегално преминаване на мигранти през разрушената ограда край Дълбок дол, Малко Търново. Вчера депутат от БСП алармира в НС за случая на база на снимки от гражданин, а бившият вицепремиер Валери Симеонов разясни, че причината са обилните валежи в района.
И той, и Младенов увериха, че охраната на компрометираното място е усилена с физическо присъствие на граничари и дислокация на термовизионни камери. На терен вече се извършват и строително-монтажни дейности.
Правенето и разпространението на снимки е в нарушение на закона, напомни министърът в отговор на въпрос. И разясни, че в конкретния случай първо трябва да се види дали снимките са направени в реално време и съответно дали има престъпление по закона. Това ще бъде предмет на проверката, подчерта Маринов.
Той увери също, че сигурността на морската ни граница е на ниво. Ние като «Гранична полиция» при всеки един сигнал и опит за нарушение докладваме и се предприемат съответните действия, разясни министърът.
Младен Маринов обясни също, че органите у нас правят всичко необходимо за връщането в България и на семейство Арабаджиеви /Ветко и Маринела/. Пуснати са всички необходими документи към партньорските служби — Интерпол, Европол, очакваме обратна информация, подчерта той.

Тагове: ; ; ; ; ;