7 декември 2018-Нюз Фронт.

Министерството на отбраната на Канада съобщи междинните резултати от проведените обучителни курсове за украински военни. Веднага възниква въпроса, от къде такава загриженост от страна на Канада да «обучава» украински бойци като инвестира не малко средтсва в това. Явно след «обучението» канадската страна има и конкретни очаквания от свършената работа- тоест, военните да покажат на дело какво точно са научили.

 

«Към 1 ноември 2018 година канадската армия в Украйна е обучила над 10 000 души от състава на  силите за сигурност», се казва в съобщението на военното министерство на Канада.

 

Също така се отбелязва, че тази седмица канадският полковник Жан-Марк Лантиер  е бил  на посещение в Украйна.

По време на посещението си, канадският полковник е  провел серия от срещи с представители на командването на украинската армия.

 

Пребиваването на канадски военни»специалисти» на територията на Украйна се регламентира  от споразумения между страните  в рамките на операцията на канадските  въоръжени сили на Unifer.

От 2015 година насам повече от 200 канадски офицери са участвали в обучението на украински войници и  командването. През пролетта на 2017 година мисията им е удължена до 31 март 2019 година.

Важно е да се отблежи, че именно тогава се очаква провеждането на президентски избори.

 

Малко по-рано стана известно, че Украйна завършва сделка по закупуване на снайперски пушки от Канада. Това беше обявено по време на изслушванията в Постоянния комитет на парламента на Канада по въпросите на отбраната от посланика на Украйна в Канада Шевченко.

Напомняме, че през септември бойците от въоръжените сили на Украйна получиха 450 снайперски пушки от НАТО.

Също така, на 14 август частна канадска компания анонсира доставките на снайперски пушки в Украйна.

Според данни, получени от разузнаването на ДНР, в най-скоро време се очаква в Украйна да бъдат доставени автоматични пушки «NEA-15» от канадската компания «North-Eastern Arms»

През месец май стана известно, че Министерството на вътрешните работи на Украйна е сключило споразумение с Министерството за национална отбрана на Канада и Канадските въоръжени сили за подготовката на украински военни и полицаи.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;