Премиерът Бойко Борисов заяви, че поема ангажимент правителството да изпълни всички екологични мерки, които кабинетът на Пламен Орешарски е заложил. Той взе отношение по декларация за чистотата на въздуха в България, прочетена от трибуната на Народното събрание. Това съобщи БНР.

„Помним, че през 2008 и 2009 година над София от „Кремиковци“ се виеше дим с всички цветове на дъгата.  Ако тогава е мерена чистотата на въздуха, не знам каква щеше да бъде“, каза министър-председателят.

Той изрази притеснение от случващото се във водите на Черно море и призова за здрав разум и незапочване на военен конфликт. Премиерът изтъкна, че евентуални военни действия биха затруднили и реализирането на проекта «Турски поток».

«Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблем от друга страна, да не водят до ескалация в Черно море. Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия».

Премиерът добави, че към момента няма военни кораби в Черно море и поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни става с решение на Министерски съвет. Евентуален военен конфликт би повлиял отрицателно на страната ни, подчерта премиерът.

Борисов заяви още, че в ситуация на ескалация на напрежението в Черно море, ще се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма.

Тагове: ; ;