Руските военни моряци се запознаха с уникалната фото визита в Севастопол на лидерите на държавите-участнички в Ялтенската конференция. Първите исторически кадри от фонда на Централния архив на ВМФ на Русия бе представен в Президентската Библиотека в рамките на изложбите “Еврика” и “Остров”: Техеран-43 и Ялта-45. История на съдбоносни решения”.

На снимките са показани визита на бреговата полоса, срещите с моряците-черноморци, посещението на места, в които неотдавна са завършили бойните действия.

“В плановете на Главното командване на ВМФ има цяла поредица от исторически проекти, които ще бъдат осъществени с взаимодействие с Президентската библиотека. Тези проекти ще ни позволят са съхраним паметта за историческото минало, които ние сме длъжни да защитаваме от ревизия и изкривяване.

Преди всичко това се отнася до страниците от Великата Отечествена война”, отбеляза главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Владимир Каральов.

Военните моряци, учащите се във военно-морските образователни учреждения и други посетители на Президентската библиотека ще могат да се запознаят с уникални исторически документи, разказващи за провеждането на операциите “Еврика” и “Остров” (кодовите названия за срещите на лидерите от “Голямата тройка” в Техеран и Ялта).

Това е кореспонденция, малкоизвестни снимки от протоколни и неофициални мероприятия, стенограми на разговори между световните лидери, подробни отчети, разказващи за подготовката на срещите, в това число за обезпечаване на сигуростта, ценни предмети от онова време, кадри от кинохрониката, фрагменти от художествени филми, съвременни документални творби.

Изложбата ще продължи до 11 януари 2019 година.

Това съобщи Министерството на отбраната на Русия.

Снимките са на Министерството на отбраната на Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;