Депутат от БСП публикува снимки на разрушен участък от оградата по границата, Валери Симеонов обясни, че причината са поройни дъждове

   Депутатът от БСП Николай Цонков заяви в кулоарите на парламента, че е публикувал на страницата си във Фейсбук изпратени му вчера от граждани снимки на разрушен участък от оградата по границата край Дълбок дол, Малко Търново.

Той щял да попита областния управител на Бургаска област за случая, но по принцип социалистите очакват резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала, който преди месеци подадоха заради съмнения за злоупотреби и нередности при строежа на оградата.
Става въпрос за националната сигурност — виждаме безхаберието, безстопанствеността на управлението и питаме кой ще понесе отговорност в крайна сметка, заключи Цонков. И добави, че според БСП това е цялото правителство.
Валери Симеонов, който като вицепремиер отговаряше за инженерното съоръжение по границата с Турция, обясни пред медиите в парламента, че снимките са автентични, а причината са поройни дъждове. Той описа, че те показват отнесен участък от 30-40 метра в Дълбок дол, южно от Сливарово и недалеч от Вълчанов мост.

Това се е случило на 28 ноември, тогава е паднал дъждът. Същия ден в Одрин /на около 40 км от мястото/ имаше наводнение, дъждът се е изсипал точно в този участък, става въпрос за над 70 л на кв.м. и това стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, на дървета, отнасяне на пътища и съответно на тази част от оградата.

Симеонов допуска, че това ще се случва и занапред, защото оградата е направена на изключително насечен терен. Вече се работело по възстановяването й.

Бившият вицепремиер напомни, че парите за поддръжката на граничното съоръжение са осигурени, когато той беше в изпълнителната власт, а областните управители разполагали вече със средствата.
Винаги на такива места, до отстраняването на пораженията, се поставят 24-часови постове, подчерта депутатът.
На някого много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но оградата е изпълнена по проекта, категоричен е Симеонов.
Ако оградата е изградена добре, дали щеше да падне, коментира  Николай Цонков. Това по думите му означава, че тя е компрометирана още от самото начало, компрометиран е начинът, по който е построена, вложените материали.

Тагове: ; ; ; ; ;