Парламент - начало

Снимка: БТА

   С приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ ние изпълнихме изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. Това заяви в парламентарната пленарна зала министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приемането на новото законодателство за хората с увреждания. Това съобщи БТА.
«Приемането на Закон за личната помощ удовлетворява основното искане на протестиращите майки, поставяно години наред в техните протести. С приемането на този закон България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен закон за личната помощ. Това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания», посочи министърът.
По думите на Петков между първо и второ четене на закона са били положени много усилия да се направят текстовете работещи и съобразени с бюджетната рамка. Всички страни направиха компромиси, за да се стигне до този закон, който единодушно беше подкрепен в зала, посочи той. Наша обща отговорност беше да се опитаме да минимизираме рисковете, свързани с прилагането на закона, затова и в първите години на неговото действие са предвидени определени ограничения, както и изричното задължение до 30 юни 2020 г. МТСП да подготви анализ, който да внесе за разглеждане в Народното събрание, отбеляза министърът.
Бисер Петков благодари на всички, които са допринесли за новите социални закони. Благодари и на депутатите, че са поставили като приоритет приемането на законите за хората с увреждания. Благодарение на това изпращаме една трудна, бурна година, с прието ново законодателство за хората с увреждания, каза още министърът.

Тагове: ;