Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания. Той бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и подкрепен от парламентарните групи на «БСП за България»и партия «Воля». Законът влиза в сила от 1 януари 2019 година. За следващата година социалното министерство ще разполага 437 милиона лева за политики в помощ на хората с увреждания. Това съобщи БНР.

Дебатът беше емоционален и отново политизира темата в пленарната зала. Правителството подхожда отговорно за политиките за хората с увреждания, каза депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на социалната комисия Светлана Ангелова:

«Това го доказахме, но вие, колеги отляво, дали бяхте отговорни докрай по отношение на грижата за хората с увреждания?».

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че се изпълняват изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания:

«Приемането на Закон за личната помощ удовлетворява основното искане на протестиращите майки, оставено години наред в техните протести».

От БСП призоваха темата да не се политизира. Таско Ерменков заяви:

«Уважаеми майки, извинявайте! Извинявайте за това, което в момента се случва. Някои тук забравят, че в момента обсъждаме въпроси, които са свързани с вашите деца, с вашето бъдеще, с вашето настояще, с вашата мъка».

Данаил Кирилов от ГЕРБ констатира:

«Практиката ме е научила, че когато една работа върви към успех, тогава претендентите за бащинство са много. Когато една работа върви на зле, всички бягат от това».

Тагове: ; ; ;