Бившият президент на СССР Михаил Горбачов в статия за изданието Time заяви, че светът се намира «на ръба на нова надпревара във въоръжаването».
В публикацията си политикът също отбелязва, че екс-президентът на САЩ Джордж Буш-старши има голям принос за прекратяване на студената война и съкращаване на настъпателните въоръжения.
При това Горбочов припомни разговора си с бившия американски лидер скоро след своето напускане на поста президент на СССР.

«Ние направихме обзор на резултатите от нашето сътрудничество. Нашето главно достижение беше споразумението за унищожаване на хиляди броя ядрено оръжие, стратегическо и тактическо», отбеляза той.

Според думите на политика, страните «са заложили основата на партньорството» между СССР и САЩ.

«Тези резултати, имащи историческо значение, сега са под заплаха. Светът днес е на ръба на нова конфронтация и нова надпревара във въоръженията», добави той.

По-рано Горбачов изрази съболезнования във връзка със смъртта на Буш.

Джордж Буш-старши почина на 94-година възраст. Той заема поста президент на САЩ в периода 1989—1993 години.

Припомняме, че на  15 октомври 1990 г.  Съветският ръководител Михаил Горбачов е удостоен с Нобелова награда за мир за своя принос към намаляването на напрежението от Студената война и отварянето на своята нация към света.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;