Първият зампредседател на комитета по отбрана към Държавата дума на Русия Андрей Красов коментира съобщението, че ракетният есминец на САЩ  McCampbell се е приближил близо до залива Петър Велики в Приморие, където е разположена база на Тихоокеанския флот на Русия.
В Госдуме отреагировали на проход эсминца США вблизи российской базы

  • Както се отбелязва в текста на изявлението на представителя на Тихоокеанския флот на САЩ Рейчъл Макмар, есминецът се е приближил, «за да оспори прекомерните морски претенции на Русия».

  • Според Красов, приближиването на есминеца и подобно изявление е «явна провокация» от страна на САЩ.

«Те провокират в този район не само Русия, но и приятелската ни Китайска народна република. Може да се подчертае — администрацията на САЩ се променя, но риториката и действията остават едни и същи: и провокациите, и санкциите, и обвиненията без доказателства.

Дадената стъпка явно демонстрира, че тези действия са насочени не към добросъседски взаимоотношения, не в търсене на компромисни пътища за преговори», отбеляза Красов.

Депутатът добави, че Русия трябва «на всички международни форуми да заяви за недопустимостта на подобни деяния».

«В същото време трябва да кажем, че Въоръжените сили на Русия охраняват границите на нашата държава по дължимия начин. Не бива да се поддаваме на подобни провокации», завърши Красов.

По-рано се съобщи, че ракетен есминец на САЩ се е приближил до залива Петър Велики в Приморие, където е разположена база на Тихоокеанския флот на Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;