5 декември 2018-Нюз Фронт.

Вчера, 4 декември в Киев проведоха митинг в подкрепа на украинските бойци арестувани в Грузия по време на спецоперация в Тбилиси.

Акцията в Киев се проведе пред посолството на Грузия. Припомняме, че Генералната прокуратура на Грузия е повдигнала обвинение за незаконно притежаване на оръжие към 6 украински бойци и един гражданин на Грузия. 

 

По случая се води следствие за изясняване на обстоятелствата, как задържаните лица са успели да проникнат в страната с таково количество боеприпаси и взривни вещества.

По предварителна информация, днес, 4 декември трябва да се състои съдебно заседание по случая.

Ситиацията със задържаните изненада онези, които са ги изпратили. Затова, пред Посолството на Грузия в Киев беше организирана протестна акция в подкрепа на задържаните украинци.

Кадри от акцията можете да видите под текстта. Адвокатите на задържаните съобщиха в понеделник, че са им повдигнати няколко обвинения ( групово и незаконно притежание на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни устройства)

От Министерството на Вътрешните работи на Грузия съобщиха, че при ареста у задаържаните са били иззети пистолети и самоделен автомат.

От ведомството отбелязаха, че са пристигнали в страната на 27 ноември, и към настоящият момент следствието изяснява конкретните цели на влизането им в Грузия, включително възможната връзка с протичащите политически процеси в страната.

Грузински медии съобщиха, че всички задържани са бойци от украински националистически батальон.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;