Компанията «Ростех» представи най-новата версия на комплекса за артилерийско разузнаване на военно-техническия форум «Армия-2018». Представителите на компанията са убедени, че тази система, получила името «Пеницилин», ще направи революция в областта на артилерийското разузнаване така, както едноименното лекарство направи революция в медицината — комплексът не може да бъде открит.

За да се разбере в какво е забележителен  «Пенициллин», трябва да се види на какво ниво днес се намира традиционното оборудване за артилерийско разузнаване.

Такива системи, като американският комплекс за разузнаване  Hughes AN/TSQ-51 и шведско-норвежският ARTHUR, използват радиолокационната технология за определяне траекториите на летящите снаряди, което им позволява да установят разположението на оръдията и скоростта на движение на снаряда.

Радиолокационните системи позволяват да се откиват целите на относително големи разстояния — особено ако става дума за оръдия, които стрелят с големи снаряди, даващи по-силен сигнал.

Но радиолокационните системи често не са способни да засекат по-малките снаряди, такива като минометните, докато не се окажат в непосредствена близост до тях.

Освен това, такива радиолокационни системи лесно могат да се откият, те са уязвими пред системите за радиоелектронно заглушаавне — този проблем е невъзможно да се отстрани напълно, а може само частично да се смечки.

Контрабатарейният огън срещу фиксираните радиолокационни цели включва в себе си разузнавателна техника, което повишава вероятността от жертви.

«Пеницилин»

Тази система за откриване използва четири звукотоплинни локатора 1Б76, голяма стабилизираща платформа и оптико-електронен модул за откриване и анализ на шумовете и кинетичната енергия.

За високоскоростната сортировка на данните този комплекс е снабден с шест обичайни и шест топловизионни камери.

При предислокацията високата подемна мачта, на която е разположен оптико-електронният модул, може да се измести назад.

Според  «Ростех», работейки заедно, тези устройства могат точно да определят целта в рамките на пет секунди в радиус 25 км.

Те могат да оценят точността на изстрела и да установят мястото на падане на снаряда.

Датчиците са толкова точни, че могат да засекат дори звук от затваряне на врата.

Комплексът е напълно автоматизиран, за да се минимизира влиянието на човешкия фактор.

 «Пеницилин» не използва електромагнитни вълни, както това правят традиционните радиолокационни комплекси, руските военни аналитици твърдят, че вражеската артилерия не може да го откие и да му нанесе удар.

«Ростех» съобщи, че «Държавните изпитания са близо до завършването им. Серийното производство започва през януари 2019 г.».

Автор: Марк Епископос — извънщатен автор на списание «Нешанъл интерест», младши научен сътрудник в Центра за национални интереси и аспирант на Американския университет.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/russia-might-have-new-way-kill-armys-big-guns-37522

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;