Превод от ливанското издание «Ал-Ахбар».

Изминаха повече от два месеца, откакто израелските сили извършиха атака, довела да катастрофата на руския самолет.

На 29 ноември израелските самолети отново извършиха удари по обекти южно от Дамаск.

Ракетите бяха унищожени за 20 мин.

Какво цели Тел Авив?

Вероятно иска да отклони вниманието от новия рунд преговори в Астана, считат авторите на ливанското издание «Ал-Ахбар».

В последните седмици Израел не успя да получи гаранциите от Москва, които биха му позволили да се върне към ситуацията, която бе налице преди падането на руския самолет.

От средата на септември врагът не се решаваше да извърши нови нападения над Сирия, но вчера се оказахме пред нов етап от руско-израелската и сирийско-израелската конфронция след обстрела на районите в южната част на страната.

Излиза, че Тел Авив е имал намерение да извърши «гръмка» атака, не без оперативни резултати.

След катастрофата с руския самолет ситуацията във въздушното пространство над Сирия се промени.

И Москва, и Тел Авив в миналото разчитаха на координиращ механизъм, който позволяваше на Израел фактически да прави всичко, което поиска.

Дамаск в сътрудничество с Техеран се опита да промени ситуацията и да покаже, че за последните месеци са използвани нови форми на ПРО, което е довело до крушението на израелски самолет през февруари.

След инцидента в Латакия Москва отмени предишните договорености.

Тя открито отхвърли предишната формула, а също новите израелски предложения.

Тази нова непримиримост в отношенията между двете страни възприпятства придвижването на ВВС на Израел.

Вчера израелските самолети извършиха удари по обекти южно от Дамаск.

Две групи ракети, изстреляни извън пределите на сирийското въздушно пространство, бяха посрещнати от системите за ПРО за 20 минути.

Болшинството ракети бяха свалени, останалите не успяха да достигнат нито една цел.

Част от някои ракети на ПВО паднаха в окупираните територии — Ел Кунейтра и Голанските възвишения.

Делегацията на сирийското правителство в Астана ожесточи своята рикорика по адрес на Турция.

Според Сирия, турската страна носи пряка отговорност за нарушенията на Сочинското споразумние и за неотдавнашния обстрел на Алепо с използването на боеприпаси с химически вещества.

Главата на делегацията на Иран Башир Джаафари спомена за въвеждането на турските военни части и тежко оръжие в Идлиб и неговите околности, а също за работата на Турция по тюркизацията на контролираните от нея райони.

Дамаск не е сигурен в привързаността на Турция към единството и териториалната цялост на Сирия, независимо от това, че комюникето потвърди, че създаването на демилитаризираната зона няма да повлияе върху териториалната цялост и независимостта на Сирия.

Паралелно главата на руската делегация Александър Лаврентиев подчерта, че неговата страна разчита на това, че «умерените фракции» ще решат проблема около присъствието на почти 15 000 терористи в провинция Идлиб, добавяйки, че Русия е готова да помогне, в това число с помощта на сирийските правителствени сили.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.al-akhbar.com/Syria/262441/%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D8%A6%D9%84-%D8%A5%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%8A%D9%84%D9%8A%D8%A9-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%AC%D9%88%D8%A7%D8%A1-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D8%AF%D8%A7%D8%A1-%D8%B5%D8%A7%D8%AE%D8%A8-%D8%A8%D9%84%D8%A7-%D8%A3%D8%B6%D8%B1%D8%A7%D8%B1

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;