Президентът на Сърбия обсъди с посланиците на Русия и Китай опасността от армията на Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе срещи с посланика на Русия в тази страна Александър Чепурин и с посланика на Китай Ли Манчаган.

Темата на разговорите беше изявлението на властите на Косово за създаването на собствена армия до 14 декември.

Истинските цели на действията на Прищина, както са убедени в Белград, е натиск върху сръбското население в спорния край.

«Напълно ясно е, че плановете за създаването на армия, както и данъците в размер на 100 % върху продукцията от Сърбия имат за цел прогонване на сърбското население, защото с подобни меки негово оцеляване става невъзможно», каза Вучич.

Според сръбския президент, такова поведение на Прищина може да доведе до катастрофа.

Вучич се обърна към Русия и Китай с молба да се възползват от своето положение в международното общност и да помогнат в подкрепата на мира и стабилността.

По-рано съобщихме,  че парламентът на Косово гласува за създаването на армия, съобщава Gazeta Express. 101 от присъстващите 102 депутати (от общо 120) подкрепиха трансформацията на силите за сигурност в армия на Република Косово и създаването на министерство на отбраната. Това съобщи Българското национално радио.

Сръбските депутати (общо 10) напуснаха залата преди гласуването.

За да бъде завършен процесът на формиране на косовска армия, ще са необходими промени в конституцията.

Очаква се това да стане много трудно, тъй като е небоходимо сложно квалифицирано мнозинство – промените трябва да бъдат подкрепени от 2/3 от всички депутати, както и от 2/3 от депутатите, които не са албанци.

В момента Косово формално няма армия, а въоръжените сили на страната се наричат «сили за сигурност». Числеността им е около 2 500 души.

Сърбия, от която Косово се отдели чрез едностранна декларация за независимост през 2008, е против създаването на армия и смята, че това ще увеличи напрежението в региона.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;