Симфоничният оркестър на Българското национално радио влиза в празничния сезон с концерт с любими руски валсове на 7 декември от 19:30 часа в зала „България“. Това съобщава БНР.

Под диригентството на Марк Кадин ще прозвучат най-красивите валсове от руско и съветско време – някои от тях неизвестни, а други много популярни, но всичките завладяващи и запомнящи се.

„Този танц, в който, както е добре известно, лицата от двата пола се въртят и се приближават, изисква правилна грижа, да не танцуват толкова близо един до друг, че да обидят благоприличието.”

Това предупреждава ръководство по танц от 1825 година, защото валсът в Русия първоначално е смятан за неморален.

Руската аристокрация в средата на XIX век обаче била истински завладяна от разкоша на баловете, примите, кринолините… и валса.

Затова всяко година от 1856 до 1865 в Санкт Петербург гастролирал „кралят на валса» Йохан Щраус-син, за да представя шедьоврите си в залите на императорския дворец и в увеселителните павилиони.

Валсът скоро станал любим жанр на руските композитори от епохата и достигнал своя връх с блестящите образци в творчеството на Пьотр Илич Чайковски – от инструменталните му пиеси до симфониите, оперите и балетите.

Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин ще изпълни на 7 декември Валс фантазия от Глинка, валсове от балетите „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“ от Чайковски, Концертен валс № 1 от Глазунов, Пушкински валс №2 от Прокофиев, валс от Шостакович от филма „Първият ешелон“, валс от Свиридов из Музикални илюстрации към повестта на Пушкин „Виелица“, валс из балета „Анюта“ от Гаврилин, Концертен валс от Дунаевски и валс от Хачатурян към драмата на Лермонтов „Маскарад“.

Билетите за концерта отдавна са продадени, но любителите на валса ще могат да гледат концерта директно по интернет радио Бинар, а програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчи пълен запис на 28 декември от 19:20 часа

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;