«Оценявам обичта към братския мексикански народ. Дойдохме да изразим към новоизбрания президент Лопес Обрадор нашата подкрепа и братство от името на народа на Венецуела. Да живее обединена Америка! Дълъг живот на Бенито Хуарес! Да живее Боливарската република!», това написа в акаунта си в социалната мрежа Туитър президентът на Венецуела Николас Мадуро.

Видеото е от страницата на президента на Венецуела Николас Мадуро.

По-рано съобщихме, че ветеранът от левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор вчера положи клетва като президент на Мексико, обещавайки радикални промени в страната, бореща се с насилието на бандите, хронична бедност и корупция, предаде Ройтерс. .

Първият представител на левицата, заемащ президентски пост от едно поколение насам, изтъкна в речта си на церемонията в долната камара на парламента, че десетилетията на управление на «неолиберални правителства» са оставили катастрофално наследство.

Трансформацията, започваща от днес, ще бъде мирна и методична, но в същото време радикална, защото ще сложим край на корупцията и безнаказаността, които пречат на възраждането на Мексико», заяви Лопес Обрадор.

На церемонията по встъпване в длъжност присъстваха десетина предимно латиноамерикански държавни и правителствени ръководители, сред които кубинският президент Мигел Диас-Канел и испанският крал Фелипе Шести, предаде ДПА. Сред гостите бяха американският вицепрезидент Майк Пенс и дъщерята на президента Доналд Тръмп, Иванка.

Над 70 хиляди души се събраха снощи на площад Сокало в центъра на столицата Мексико, за да отпразнуват встъпването в длъжност на президента Лопес Обрадор, съобщи телевизия «Телевиса», цитирана от ТАСС.