В повечето големи градове в България замърсяването с фини прахови частици надхвърли няколко пъти допустимите нива. Това съобщи БНР.

В три района на София – «Надежда», «Хиподрума», «Младост» – превишението е 4 пъти над нормалното. Всички буферни паркинги на метрото днес работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

От Столичната община призовават гражданите да не ползват личните си автомобили и да избягват отоплението на твърдо гориво.

3 пъти по-голямо замърсяване е отчетено в Перник и в пловдивския район «Каменица».

Превишения от 1,5 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър са регистрирани в Русе по показател фини прахови частици (10 микрометра) от Автоматична измервателна станция „Възраждане“ през почивните дни. За липсата на разсейване допринасят ниската скорост на вятъра и високото атмосферно налягане. Причината за превишенията на фините прахови частици е отоплението в битовия сектор.

В Горна Оряховица започнаха проверки по домовете, дали в печките за твърдо гориво не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева. Общината кандидатства с проект за близо осем милиона лева за газифициране на домакинствата или смяна на печките на дърва и въглища с камини на пелети.

Бедността и ниският стандарт на живот са в основата на мръсния въздух, който дишат в Горна Оряховица. Основният замърсител не е промишлеността или транспортът, а печките на твърдо гориво на домакинствата, коментира заместник-кметът Николай Георгиев и посочи краткосрочните мерки, които се изпълняват.

«Започнали сме проверки по къщите на хората заедно с полицията и евентуално РИОСВ за горене на нерегламентирани горива. Дори предупреждаваме гражданите, че ще бъдат налагани глоби, ако бъдат ползвани такива», обясни той.

Тази зима улиците в Горна Оряховица няма да бъдат третирани с инертни материали, а ще се използват химически смеси като мярка срещу наднормената запрашеност на въздуха, посочи още заместник-кметът Николай Георгиев.

Тагове: ; ;