Призоваха Чехия повече да инвестира в отбраната, за да се противопостави на «руската агресия» в Арктика. Това се казва в обзора, публикуван в рамките на Х Международен симпозиум «Преосмисляне на бъдещето» на Министерството на външните работи на Република Чехия.
Чехию призвали больше инвестировать в оборону для борьбы с «российской агрессией» в Арктике

  • В описанието се отбелязва, че мероприятието е било подкрепено от посолството на Съединените американски щати.
  • «Република Чехия трябва заедно със страните от Крайния Север и Арктика, също членове на НАТО, да противодействат на руската агресия с неморски средства с помощта на сухопътни и военно-въздушни сили.

  • За целта Република Чехия трябва да увеличи отбранителните си разходи», се казва в документа.

  • Уточнява се, че обзорът е бил подготвен от сътрудничката на Държавния департамент на Съединените американски щати в оставка Мери Томпсън Джонс, която през 2009 година заема поста глава на мисията (временно изпълняваща длъжността) на американското посолоство в Прага.

Освен това, отбелязва се, че Русия по-силно от останалите страни е «обхваната от идеята за собственото си арктическо наследство».

Експертите на свой ред считат, че докладът звучи абсурдно и потвърждава намерението на Вашингтон да натрапи своята политика на европейските страни без значение на техните нужди.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;