Президентът Румен Радев ще участва в конференцията на ООН за промените в климата в полския град Катовице. Това съобщи БНР.

Държавни и правителствени ръководители от цял свят и представители на международни организации ще обсъждат как да бъде приложено Парижкото споразумение от 2015 година, чиято цел е да ограничи глобалното затопляне.

Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът за прекратяване на добива на твърди изкопаеми в ЕС като мярка за ограничаване на глобалното затопляне. Такъв призив за прекратяване на добива на въглища отправи австрийският президент Александър ван дер Белен.

Българският държавен глава Румен Радев, който ще представи позицията на страната на форума, вече обяви, че не подкрепя декларацията на австрийския си колега. Страната ни подкрепя споразумението от Париж и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни.

„Но те трябва да се запазят в рамките на договореното без допълнително повишаване на изискванията и с отчитане на състоянието, както и на перспективите за развитие на нашите енергийни системи, така че нашите страни да не допуснат загуба на конкурентоспособност при запазване на социалните права на нашите трудещи се“, каза Румен Радев преди няколко дни след среща в София с полския си колега Анджей Дуда, който е домакин на форума за климатичните промени.

Такава е и позицията на Полша, която е най-големият производител на въглища в ЕС.

Министърът на околната среда Нено Димов също припомни официалната позиция на България:

„Тя ще бъде единна в защита не само на работните места, но и на по-евтиния ток и на икономическото развитие“.

Тагове: ; ; ; ;