За френското правителство започва решаваща седмица за търсене на изход от кризата след погрома на протеста срещу цените на горивата, който завърши с над 260 ранени и опустошения на символи на Париж. Премиерът Едуар Филип започва поредица от политически консултации. Това съобщи БНР.

«Шокираната Франция очаква отговори», «Правителството пред тежка криза», «Макрон търси изхода» — гласят днешните заглавия във френската преса». 378 души, задържани за размириците в събота, ще бъдат изправени на съд от днес.

Правителството трябва да обсъди нови мерки за действие срещу насилието, след като вчера отхвърли възможността за ново въвеждане на извънредно положение в страната.

Днес премиерът Едуар Филип  ще разговаря последователно с лидерите на всички парламентарно представени партии и с делегати на «жълтите жилетки» в търсене на решение.

Протестиращите обаче изглеждат разединени относно статегията си.

В изявление във вестник «Журнал дьо диманш» част от тях изказаха готовност да съдействат на правителството за изход от кризата, други се разграничиха от тях.

Президентът трябва да даде конкретен отговор през седмицата — споменават пред БФМТВ източници от кръга на Макрон, които не изключват отмяна на данък богатство или повишение на минималната заплата.

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер ще бъде изслушан днес в Сената във връзка със ситуацията, създала се в страната след демонстрациите на «жълтите жилетки».

От 17 ноември насам те протестират срещу повишаването на данъците и разходите за живот, като тази и миналата събота демонстрациите прераснаха в мащабни безредици.

Заради обстановката в Париж френският премиер Едуар Филип отложи пътуването си до Полша за конференцията за климата.

А вчера президентът Еманюел Макрон проведе съвещание с ключови министри, на което заяви, че отговорните за насилието и щетите ще заплатят за своите действия.

Междувременно френският правосъден министър Никол Белубе обяви, че пред съда ще бъдат изправени задържаните над 200 души при съботните демонстрации в Париж:

„Подобни безобразия са абсолютно неприемливи в нашата република! Това, което се случи с Триумфалната арка, както и тези палежи — не само на автомобили, но и на сгради, а също и всички онези 55 изгорели превозни средства, и атаките над хора, включително и едно  изнасилване… това са абсолютно неприемливи за нашата република елементи».

Началникът на полицията в Париж съобщи снощи, че са направени опити за опожаряване на шест сгради, издигнати са 130 импровизирани барикади и са подпалени 112 автомобила.

Някои участници в  безредиците са използвали чукове, градински сечива, вериги и спрейове срещу полицията.

В демонстрациите са се включвали крайнодесни и крайнолеви активисти. Прокурорът Реми Ейц каза, че 378 души са били в полицейските арести снощи. Много от тях ще бъдат изправени пред съда по бърза процедура днес и утре.

„Профилите им са различни, но определено има хора, дошли от френските провинции, очевидно с цел извършване на актове на насилие. Така че наказанията за криминално проявените ще бъдат доста строги“, добави парижкият прокурор Реми Хейтз.
Репортаж на Юлия Талева от БНР

Тагове: ; ; ; ; ;