Преговарящи от цял свят се събират в полския град Катовице за ежегодната климатична среща на върха на ООН за изменението на климата. Това съобщи БНР.

Очаква се във форума да участват държавни и правителствени ръководители на страни-членки на Европейския съюз и представители на международни организации. Президентът Румен Радев заминава днес за участие във форума, на който ще говори утре.

Участниците в конференцията на ООН за промените в климата ще обсъждат как да бъде приложено глобалното споразумение за климата договорено в Париж преди три години.

Очаква се на срещата да бъде поставена и темата за преустановяване на добива на твърди горива в Европейския съюз.

В изказването си на форума президентът Румен Радев ще представи позицията на България. Той вече заяви, че е отказал да подкрепи декларацията на Австрия по темата, защото не отговаря на интересите на страната ни. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора, е позицията на държавния глава.

На среща с ръководителите на КНСБ и „Подкрепа“ в петък, президентът каза, че е предложил за съгласуване с правителството по-категоричен вариант на българската позиция за срещата в Катовице.

„Този въпрос изисква и откровение от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Иска ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове и на начина на разпределяне и използване на студения резерв, и един план вече в по-далечно бъдеще — по какъв начин може да стане преструктуриране на сектора. По какъв начин и с помощта на ЕС, защото има такива програми, в които България не участва“, каза Радев.

В рамките на посещението си президентът ще има работни срещи със свои колеги.

Тагове: ; ; ; ;