Станишев: «Турки поток» ще донесе финансови и геополитически ползи за България

Станишев: "Турки поток" ще донесе финансови и геополитически ползи за БългарияПрезидентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че осъществяването на проекта «Турски поток» през България би донесло на страната и финансови, и геополитически ползи. Това съобщи БНР.

«Всеки резултат, който дава на България въможност да бъде транзитен център на газ, е добре дошъл. Знаете, аз винаги съм действал нацонално», коментира Станишев след заседание на столичната организация на БСП, в което той взе участие.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров обаче изрази скептицизъм за реализацията на проекта:

«Ние всички с вас участваме в една просто пиар акция за спасяване на премиера. Поне от това, което до момента имаме като документи, аз не виждам необратимост в процеса.

Ние имаме желание и от наша страна, и от руска страна, най-вероятно и от страна на Сърбия и Унгария, но това не е завършен процес, за да ангажираме Народното събрание да приема стратегия и да стартира процедура за провеждане на обществени поръчки. Защо ние бързаме, държавата, да променяме стратегия, при положение, че още нямаме завършено маркетингово проучване».

В петък енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че втората тръба на проекта ще премине през България. Тя се позова на интереса, заявен от «Газпром» към разширението на газопреносната мрежа на България.

Коментари:

Зареждане ...