Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради вчерашните протести в Париж, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти — т.нар. „жълти жилетки“ и полицията, предаде БТА.

Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи, съобщи Ройтерс.

Протестиращи срещу поскъпването на живота във Франция се покатериха на Триумфалната арка в центъра на Париж по време на сблъсъци с полицията в събота.

Униформените използва сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водни оръдия на „Шанз-Елизе“, докато маскирани протестиращи хвърляха коктейли „Молотов“ и подпалваха сгради и коли.

По последни данни на френските власти 270 души са били арестувани в Париж, съобщи Франс прес. Най-малко 110 души, сред които 17 полицаи, са ранени при сблъсъците.

Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста на „жълтите жилетки“ хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност, съобщи радио „Франс енфо“, цитирано от ТАСС.

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи по телевизия Бе Еф Ем министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.

В последните протести, които от недоволство срещу поскъпването на горивата, прерастнаха в всеобщо недоволство, са се включили повече от 75 хил. души, съобщи френското вътрешно министерство.

От своя страна президентът Еманюел Макрон потвърди политиката си за горивата, която по думите му е необходима в борбата с глобалното затопляне.

Тагове: ; ; ;