Andres Manuel Lopez Obrador

Снимка: AP

    Ветеранът от мексиканската левица Андрес Мануел Лопес Обрадор поема днес президентския пост с обещанието да защитава бедните и да ограничи бизнес елитите, за които твърди, че от години в съдружие с политиците подклаждат корупцията и беззаконието, съобщиха Ройтерс и ДПА. Това съобщи БТА.
След напрегнат петмесечен преходен период от избирането му, през който пазарите нервничеха, Лопес Обрадор ще поеме отговорността да спре ескалацията на гангстерското насилие, да се пребори с хроничната бедност и с недоволството на мексиканците от политическата класа. За да направи това, бившият кмет на столицата Мексико възнамерява да повиши пенсиите, да създаде милитаризирана Национална гвардия, да промени наказателния кодекс с цел амнистия на осъдените за дребни престъпления и да организира референдуми в подкрепа на политиката си.
Лопес Обрадор е почитател на бившия президент Лазаро Карденас, който през 1938 г. национализира петролната индустрия в Мексико. Той ще бъде първият ляв президент на страната, откакто през 80-те години тя премина от еднопартийно управление към демокрация. Благодарение на убедителната си победа през това лято и на коалицията, която контролира двете камари на Националния конгрес, Андрес Мануел Лопес Обрадор поема поста като един от най-могъщите президенти на Мексико от десетилетия, подчерта Ройтерс.
ДПА уточни, че оттеглящият се президент Енрике Пеня Нието от отдавна управляващата Институционно-революционна партия по конституция е нямал право да се кандидатира за втори мандат.
Въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява Мексико да спре керваните с мигранти, той и Лопес Обрадор са изразили желание за добро сътрудничество. Но на новия президент на Мексико ще бъде трудно да убеди северните съседи да се включат в неговия план от 20 милиарда долара за развитие на бедните райони в Мексико и Централна Америка, което да възпре миграцията от тях. Освен това мнозина мексиканци се опасяват, че неортодоксалният подход на Лопес Обрадор може да навреди допълнително на икономиката с нейния слаб годишен растеж от 2 на сто, посочи ДПА.