Сценарият на Пиночет не мина в Украйна

Сценарият на Пиночет не мина в Украйна

Превод:

Споразумението за съвместното използване на Азовско море, подписано през декември 2003 година посочва, че военните и търговските кораби на двете страни имат правото безпрепятствено да преминават през него.

Но Споразумението беше пряко свързано с Договора за дружба, подписан от двете страни през 1997 г.

А Украйна излезе о този договор през септември, което, според юристите, разбива правото на Украйна при гранични спорове.

Затова през октомври Порошенко едностранно подписа редица директиви, определящи новите граници на Украйна в Азовско и Черно морета.

Те вероятно включват някакъв секретен раздел, съдържащ указания за Съвета за национална сигурност и отбрана, които трябва да бъдат реализирани в рамките на следващите 30 дена.

Именно в светлината на това реакцията на президента върху неотдавнашния инцидент е твърде интересна.

В рамките на няколко часа след военните действия на Русия Порошенко успя да застави своя военен кабинет да обяви военно положение по цялата страна, а също да поиска Радата да го одобри.

Дори присъствието на руски войски в Донбас и в Крим не станаха причина за подобни драконовски мерки. Затова решението да се направи това сега, в началото на предизобрната кампания, предизвика огромни подозрения.

Вероятно никога няма да разберем, бил ли е този конфликт с Русия специално планиран, за да подобри плачевното политическо положение на Порошенко.

Но ако това е така, то този проект, както и много негови други инициативи (от рода на ограничаване използването на руски език, унищожаването на каноничната украинска православна църква и замяната й с нова «национална църква», а също намаляване правата на малцинствата да получаваj образование на родния си език), излиза, че само са му навредили.

В парламента на Украйна казват, че Порошенко е сътворил «сценарий на Пеночет».

В резултат на военното положение регионите ще замрат, цялата политическа активност ще бъде спряна, влиза в сила дълъг списък от ограничения, включително военна цензура в изданията.

За Порошенко това е много удобно, защото територията под военно положение почти напълно съвпада територията, в която политическа подкрепа има опозицията.

На тази територия е Украинката православна църква към Московската патриаршия, там живеят предимно руснаци, а рейтингът на Порошенко там е равен на нула.

Но западните лидери попаднаха в капана на собствената си антируска риторика, затова диалогън с Русия напълно е изключен.

В резултат на военната ситуаци в региона ще става все по-зле и по-зле, докато западните лидери не попитат самите себе си, наистина ли украинските интереси в конфликта с Русия съвпадат с техните собствени.

Автор: Николай Петро (Nicolai Petro) — професор в Университета Род-Айлънд, занимава се с проблемите на мира и ненасилието.

През  2013-14 година пристига в Украйна по програмата Фулбрайт.

Редактор на сборника «Украйна в криза»  (Ukraine in Crisis, Routledge, 2017).

Превод: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thenation.com/article/ukraines-pinochet-scenario/

Коментари:

Зареждане ...