Българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси заседава през последните два дни в Националния исторически музей в София.

България и Македония ще продължат заедно да честват паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий и на възрожденеца Григор Пърличев, стана ясно след срещата. Несъвместими обаче остават позициите на българските и на македонските учени за цар Самуил.

«Раздвоен съм в оценката си за тази трета среща. От една страна забелязваме склонност към промяна на закостенелите представи за миналото, от друга страна за пет месеца и след три срещи напредъкът е минимален. Знаем, че колегите са поставени под силен обществен натиск. Разбирам ги, че промените в обществените нагласи са трудни, но необходимостта от исторически катарзис е необходима не само в професионалните среди, но и в обществото», отбеляза проф Димитров и добави, че времето е малко за дискусии от такъв характер.

«Работим с аргументи. Целият проблем е, че където няма сериозни научни аргументи, няма документална основа и исторически изтачници, едната страна започва да използва средства, които да релативизират историята. Подходът е с пристрастие към постмодерна конструкция, в която се поставя под съмнение сериозността на научното изследване. Имаме по-сериозни разминавания, но се надявам колегите да разберат колко наубедително е да използваш теоретични хватки. Надявам се те да разберат, че науката ни задължава да бъдем отговорни. Призваните да правят промени трябва да разберат, че историческият катарзис е необходим и работи за обществото», каза проф. Ангел Димитров.

«Политиците направиха по-решителната крачка и на 24-и май заедно изразиха почит към Светите братя Кирил и Методий. На историците остана да предложим научната аргументация. Беше важно да се разберем с колегите, че трябва да бъде изтъкнато това, което превръща делото на Светите братя в обща история. Никой не може да оспорва изключителната роля на българската държава за съхраняването на делото на Кирил и Методий. Това е крачка напред, макар че за мен при сега създадените обстоятелства не е достатъчна. Ако нашата работа се ускори, можем да получим и по-добри резултати.

Ние сме функция на договора. Самата комисия е създадена след подписването на договора за приятелство и добросъседство», припомни проф. Димитров. Той прогнозира, че «ще има политическо осмисляне на бъдещата работа», като подчерта «сложността на ситуацията и надежда, че ще постигаме задоволителен успех».

Проф. Димитров коментира и бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски:

«Това е недопустимо. Начинът, по който беше направено, показва, че този човек губи всички основания за политическо бъдеще. Но ме смущава, че беше допуснато да напусне така лековато страната.Това е удар и срещу неговата политическа партия,» допълни проф. Ангел Димитров.

Интервю на Деян Йотов от БНР с проф. Ангел Димитров

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;