Превод от изданието  Nyhetsbanken, Швеция:

Казват, че Русия нарушава международните закони в Керченския пролив.

Но украинските кораби са нарушили реда на преминаване по пролива.

Русия е действала в съответствие с правото на самозащита, скрепено в устава на ООН, напомня  Стефан Линдгрен.

Същноста на разногласията се намира в стремежа на Украйна да постигне признаването на Азовско море за международни води, отваряйки с това морето за НАТО..

Три украински кораба се приближили към пролива без предварително уведомление.

Според установения ред, корабите, които искат да преминат в този район, трябва да съобщят това по-рано и при необходимост да бъдат подложени на претърсване.

Според руската страна украинските кораби са се приближили без предупреждение, независимо от това, че в рамките на три години са действали по същия този ред.

Дължината на пролива е 45 км, а ширината — само 3.5 км.
След разпада на СССР през 1991 година Азовско море, което по-рано се считаше за вътрешни води на СССР, бе разделено между Русия и Украйна.
През 2003 г страните сключиха договор, че Азовско море и в бъдеще ще остане вътрешни води на двете страни. Но по повод линията на границата въсникна конфликт.
Украйна претендираше за остров Тузла в пролива, но бе принудена да остъпи.

МВнР на Русия по повод инцидента заяви:

«Азовско море е вътрешни води на Русия и Украйна, където от свободата на корабоплаването се ползват само руски и украински кораби.

Керченският пролив никога не е бил и не е международен по смисъла на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., затова спрямо него са неприемливи исканията за право на транзитно или мирно преминаване за чуждестранни кораби».

В това е и същността на разногласията: Украйна иска да излезе от сключените договори, за да постигне признаването на Азовско море за международни води, отваряйки по този начин морето за силите на НАТО.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.nyhetsbanken.se/2018/11/porosjenkos-farliga-manover.html

Тагове: ; ; ; ;