Най-малко 107 души бяха арестувани днес в Париж при сблъсъци на полицията с протестиращи „жълти жилетки“, съобщи премиерът Едуар Филип, предаде АФП. Това съобщи БНР.

Говорейки в командния център на парижката полиция премиерът каза още, че 36 000 души са протестирали в цяла Франция, включително 5500 във френската столица.

Полицията в Париж използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите от така нареченото движение на „жълтите жилетки” – превърнали се в символ срещу поскъпването на горивата.

По-рано френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че само 200 протестиращи са преминали всички необходими процедури за контрол и проверка, за да стигнат до блокираната от полицията част от булевард „Шанз Елизе”.

„1500 нарушители на обществения ред обаче дойдоха да се бият с полицията“, написа той в профила си в Туитър.

Протестът във френската столица се провежда под наслова „По пътя към оставката на Макрон”. Той се провежда за трети пореден уикенд, като демонстрантите се опитаха да блокират района около емблематичния булевард „Шанз Елизе” въпреки засиленото полицейско присъствие.

Протестиращи хвърляха димни гранати срещу кордона полицаи, в резултат на което районът се изпълни с гъст дим. Полиция отвърна с водни оръдия.

От над две седмици участници в протестното движение блокират пътища във Франция, протестирайки срещу планираното увеличаване на екоданъка за горивата.