Xi Jinping, Mohammed bin Salman

Снимка: AP

     Стабилността на Саудитска Арабия е крайъгълен камък за благоденствието и напредъка в Залива и Китай твърдо подкрепя Рияд в стремежа му към икономическа диверсификация и социална реформа, каза китайският президент Си Цзинпин на среща със саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.
На среща между двамата лидери в Буенос Айрес, където тече срещата на върха на Г-20, Си заяви, че Китай винаги е придавал голямо значение на отношенията си със Саудитска Арабия, съобщи китайската държавна агенция Синхуа.
По-рано саудитската държавна агенция СПА съобщи, че Бин Салман и Си са обсъдили двустранното партньорство и хармонизирането на саудитската «Визия 2030» с китайската инициатива «Един пояс, един път», както и саудитските енергийни доставки за Китай и взаимните инвестиции.
Саудитска Арабия е най-големият световен износител на петрол, но през последните две години бе задмината от Русия по обем на доставките на суров петрол за Китай, който е най-големият световен купувач на петрол.
Китай е в добри отношения и с регионалния съперник на Саудитска Арабия Иран и балансира контактите си с Рияд и Техеран, отбелязва Ройтерс.

Тагове: ; ;