Иранският боен флот въведе във въоръжение произведен в Иран разрушител (ескадрен миноносец), който според местни медии разполага с технологията стелт за избягване на радарите на врага, предадоха Ройтерс и ДПА. Това съобщи БТА.
На церемония, предавана на живо по националната телевизия, корабът «Саханд», назован по името на планина в Северен Иран, се присъедини към базата на иранските ВМС в Абнар Абас в Персийския залив.
«Саханд» с водоизместимост 1300 тона и дължина 96 метра може да плава 5 месеца без презареждане с максимална скорост 25 възела.

Разрушителят разполага с хеликоптерна площадка, торпеден апарат, оръдия за въздушен и морски бой, ракети «земя-земя» и «земя-въздух», както и потенциал за електронна война, съобщи телевизията.
Първият разрушител иранско производство бе пуснат на вода през 2010 г. Предполага се, че иранските ВМС разполагат с още пет разрушителя.

Има предположения, че Иран произвежда изтребители, танкове, ракети, леки подводници и торпеда.
В четвъртък тази седмица Техеран обяви, че се е сдобил с две миниподводници, едната нова, а другата ремонтирана, предвидени да оперират в плитки води, например в Персийския залив.

Тагове: ; ;